Om alla hade hög utbildning skulle jobben inte bli fler

Det är klart att folk med låg utbildning har svårare att få jobb än folk med hög utbildning. Men om två personer med samma utbildning, samma betyg och samma referenser söker jobb så får den som har kontakter i branschen som jobbet söks, som har ett välkänt namn, arbetet. En som heter Eriksson eller Svensson får inget jobb om personen inte är känd, en som har ett turkiskt eller arabiskt namn har det ännu svårare. Sånt brukar kallas diskriminering.

Om alla människor, alla unga, hade samma höga utbildning skulle många ändå inte få jobb. Inte som det ser ut idag. Det finns idag inte tillräckligt med jobb. Det betyder att några blir utan. De som blir utan är de som kommer från fattigare förhållanden, arbetarbarn. De som heter nåt vanligt eller nåt utländskt blir utan. De som inte har några kontakter, de som har dåligt självförtroende blir utan.

Även om alla hade hög utbildning så är det ingen lösning på de problem som finns i samhället med arbetslöshet även om en ledarskribent i SVD tycks tro det. Men så är SVD:s ledarskribenter inte kända för att höra till Sveriges skarpaste hjärnor heller. Den rapport som ledarskribenten hänvisar till föreslår dock inte höjd utbildningsnivå utan lönedumpning som metod att få fler i arbete. Inte heller denna metod skapar fler arbetstillfällen utan skulle bara leda till sänkta löner över hela linjen. För alla. Ungefär så som Fas-3 och andra bidragsjobb idag används av arbetsköpare.

SVD:s ledarskribent Ivar Arpi tror att löner som det knappat går att leva på leder till fler jobb. Det är lika korkat som att tro på att bidrag som inte går att leva på leder till fler jobb när det enda de leder till är fattigare människor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements