Ska man ta avstånd från kravaller?

Ibland ska man det, ibland inte. Jag har exempelvis aldrig tagit avstånd från de som deltog upploppen i Göteborg 2001 och kommer aldrig att göra det. Kravallerna i Göteborg var i huvudsak ett verk av polisen. Inte enbart, men i huvdsak. Det flesta övergreppen begicks av polisen och det mesta våldet drabbade aktivister. Men aktivister gick över styr, vandaliserade och förstörde i onödan. Men det hade inte blivit som det blev om inte polisen agerat våldsamt, oansvarigt och utifrån totalt falska föreställningar och hotbilder.

Kravallerna i Göteborg hade politiska förtecken och polisen agerade förtryckande och hårt mot en stor mängd ungdomar som ville förändra världen. I kravallerna deltog främst ungdomar från Göteborg och Göteborgs förorter, men även vänsteraktivister från hela Sverige och andra länder. Det fanns många olika skäl att ogilla polisen, men gemensamt för många, förortsungdomar och aktivister var att de utsatts för polisens övergrepp, våld, rasism och fördomar. Bland förortsungdomar och andra ungdomar från Göteborg fanns även en del kriminella. Så är det alltid när det blir upplopp och kravaller. De gillar inte polisen och söker sig till bråken.

Det fanns många problem med aktivisterna våld och upploppen var inte aktioner som jag tycker var bra. Jag kan ta avstånd från vandaliseringen och våldet. Men jag förstod varför det skedde och har ingen anledning att ta avstånd från de som deltog i upploppen och kommer aldrig att göra det heller.

När det gäller förortskravallerna som var i Stockholm den förra veckan och som skakat Sverige regelbundet under en lång rad år så är det självklart också så att rent kriminella ungdomar deltagit, men även andra deltar i en kravall. Det finns många anledningar till att man kanske inte gillar hur det ser ut i samhället, kanske inte gillar polisen, kanske bara vill ha uppmärksamhet osv. Oberoende av det finns det ingen anledning att ta avstånd från de som deltog i upploppen.

Även om upploppen inte är en politisk handling och inte ska förklaras som det så har de en politisk bakgrund i nedskärningar, försämringar, rasism, klassförtryck och polisövergrepp. Även om upploppen inte är en konstruktiv handling så finns det ingen anledning att ta avstånd från de som deltog. Även om våldet och vandaliseringen, skadegörelsen och bilbränderna kan fördömas så behöver det inte betyda att de som deltagit måste fördömas.

Så även om upploppen inte var konstruktiva och positiva handlingar finns anledning för mig att ta avstånd från deltagarna. Men jag kan ta avstånd från vandaliseringen och våldet. Samtidigt som jag vet att det pekar på allvarliga problem i vårt samhälle.

Men när fotbollshuliganer går loss på saker, folk och fä då finns ingen anledning att inte ta avstånd. Så det beror på sammanhang om man ska ta avstånd från kravaller eller inte.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Media: AB1234567891011SVDDN12, SR1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,