Vänstern splittrar arbetarklassen och gör sig själv en otjänst

När delar av vänstern försöker göra förortsupploppen till politiskt agerande så försvagar de i själv verket vänstern. De flesta som bor i de områden där upplopp ägt rum har ingen förståelse för våldet och förstörelsen. De har ingen förståelse för de individer som brände upp deras bil.

När vänsterorganisationer säger att det var en politisk handling, en protest mot det existerande samhället, så kommer de flesta som bor i en förort, de flesta arbetare, att ta avstånd från denna vänster. Därför att denna vänster inte beskriver det som sker på ett korrekt sätt. Därför att de om bor i de områden där oroligheter och kravaller ägt rum vet att många av de som deltog i upploppen inte är annat än småkriminella ungdomar som normalt ägnar sig åt att råna eller trakassera folk. Så var det i Backa i Göteborg under åren 2009-2011 där upprepade kravaller ägde rum. Så var det när jag var ung när brandmän och polis angreps. Så är det sannolikt också i Husby och andra stockholmsstadsdelar.

När vänstern på detta sätt alienerar, avskiljer, sig från arbetarklassen omöjliggör den möjligheten att få stöd i den arbetarklass som vänstern vill appelera till, som vänstern betraktar som central för att samhället ska kunna förvandlas.

Det finns en bakgrund, en politisk bakgrund, till upplopp sker. Men den är inte alltid så självklar. Fattiga människor har fått det sämre i Sverige under en lång rad av år, arbetslösheten i Sverige har ökat under en mycket lång tid. Det finns en brist på framtidstro och framtidshopp. Det är sannolikt en bidragande orsak till upploppen. Samtidigt har upplopp alltid förekommit i Sverige. Regelbundet och ganska ofta. Under två årtionden när allt ständig blev bättre, 1950- 0ch 1960-talet var de färre, men de fanns. De har ofta förekommit i fattiga områden eller där ungdomar från fattiga områden samlats.

Därför blir också förklaringar om att förorten gör uppror för att invandrare är förtryckta felaktig. Det är inte rasism eller förtryck av vissa etniska grupper som leder till upploppen. Att fokusera på detta som exempelvis Megafonen, Pantrarna och många vänstermänniskor som kan skaffa sig eller som har utrymme i media gör är att ge en felaktig förklaring. En förklaring som ställer vit arbetarklass mot invandrad arbetarklass. Förutom att vara felaktig splittrar denna förklaringsmodell också arbetarklassen. Även rent pantade förklaringar som att upploppen sker för att invandrare är invandrare och därför mer kriminella är splittrande. Vissa vänsterorganisationer gör sig alltså skyldiga till samma sak som högerextremisterna. De splittrar arbetarklassen.

För anledningen till att förortsinvånare förtrycks är detsamma idag som förr, som alltid. Det beror på att det handlar om att det är arbetare som bor i förorterna. Arbetarklassen förtrycks i ett kapitalistiskt samhälle. Den arbetarklass som är ungefär 75% svennevit och ungefär 25% invandrarmörkhårig.

Att frånsäga sig möjligheten att få stöd i huvuddelen av arbetarklassen så som många gör när de tillgriper en felaktig etnisk förklaringsmodell för förtrycket splittrar inte bara arbetarklassen utan innebär också att vänstern förgör sig själv och sina möjligheter.

Intressant?
Media: AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, SVD, DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • NilsSvensson543

  Verkligheten är en mycket svår motståndare…

  Arbetslösheten som vi har idag beror primärt på 2 saker även om en 3:e spelar stor roll…

  1) Globaliseringen

  Fabriker läggs ner i Sverige och flyttar till Polen, Turkiet, Kina eller Bangladesh… Service flyttar ut till tex Östeuropa eller Indien (många ekonomi och it jobb). Nya företag t.ex. Huawei
  konkurrerar framgångsrikt med västföretag… Allt färre och allt större företag (många företag köps upp och läggs ner)… Ofta kallas det fusioner av jämlika… Pharmacia, Astra, Aga är 3 svenska exempel som försvunnit helt eller
  minskat kraftigt…

  De företag som inte gör detta konkurreras ut och försvinner. BRIO i Osby är ett exempel på det senare…

  2) Teknisk utveckling

  Robotar, datorer och allt mer avancerade maskiner tar över allt mer arbeten… Kraven på de som finns kvar höjs hela tiden… Företag som inte är 95-100% effektiva slåss ut från marknaden…

  3) Omfattande invandring av lågutbildade som inte har en chans att konkurrera…. Vi importerar arbetslöshet och utanförskap. Det var upplopp på Rosengård 1988 då talade politikerna om att nu satsar vi på Rosengård…

  Rosengård 1988 är ett paradis jämfört med hur det ser ut idag…
  Krafterna i globalisering och teknisk utveckling är mycket starkare än de politiska dito…. Kom ihåg att S styrt
  Malmö 88-91 samt 94-idag… Regeringsmakten har man haft 88-91 samt 94-2006… Hur såg det ut på Rosengård 2006?

  Det finns nu bara ett land i Västeuropa som har full sysselsättning: Schweiz!

  Dom har haft en stenhård invandringspolitik med gästarbetar- system sedan 1945…. Dvs lågutbildade blir gästarbetare och får inget permanent uppehållstillstånd. Dom får inte heller ta dit sina familjer… Samtidigt får givetvis välutbildade och rika flytta dit helt fritt… Familjen Kamprad, delar av familjen Rausing och Lundbergs bor eller har bott i Schweiz…

  Dom har tagit emot entreprenörer, företagare och välutbildade och skyddar sina egna… Lågutbildade Schweizare har bra säkra och relativt välbetalda arbeten….

  Välkommen till verkligheten…

 • Jennifer

  Hej Anders. Har du ens själv varit i Husby? Eller någon liknande förort där vi bor som du tar dig rätten att kalla ”kriminella”. Jag bor i Husby och här bor hela arbetarklassen, och här finns ett rikt föreningsliv som tagit rollen att förklara och försöka finna politiska lösningar på situationen. Du är välkommen hit att prata med oss unga. Din inlägg känns både föraktfullt och som att du tar dig rätten att leka expert utifrån.

  • Jag kallar inte invånare i Husby för kriminella. Jag kallar en del av deltagarna i kravallerna för kriminella. SÅ var det i Backa 2009, så var det också i Husby (alla som gripits hittills har ett brottsregister).

   Jag har varit arbetare i nästan hela mitt vuxna liv. Numera arbetslös sen 7 år tillbaka. Började arbeta som 17-åring. Uppvuxen i miljonprogrammet och har till och med varit I Husby trots att jag är från Göteborg. Jag känner dessutom flera personer som bor i just Husby. Min farmor och mina fastrar bodde och bor i Backa, min mamma bodde länge i Hammarkullen och min styvfar bor där än. Min son bor i Bergsjön. Var det nåt mer?

 • Pingback: Högervridning i skandinavisk opinion? | Svensson()