Ge tjejer rättstrygghet vid våldtäktsmål

Efter en sommar och höst av flera uppmärksammade och underliga domar såväl som underliga och förvirrande resonemang i samband med sexualbrottsmål, där rättens kunskap och objektivitet ifrågasatts har det idag varit en demonstration utanför Svea hovrätt, på Riddarholmen i Stockholm.

Demonstrationen ägde rum samtidigt som hovrättsförhandlingarna kring ett mål där en tjej som misstänks ha utsatts för våldtäkt av sin familjehemspappa började. Mannen friades av tingsrätten i våras, trots klara DNA-bevis i form av mannens sperma i flickans slida. Domen i fallet är helt orimlig och resonemanget om att sperman ska ha kommit in i flickan på annat sätt än genom våldtäkt/samlag är orimligt, oseriöst och inte trovärdigt:

I våras friade tingsrätten en familjehemspappa åtalad för våldtäkt mot en tjej som varit placerad i hans hem på grund av sina hemförhållanden, trots att hans DNA fanns i flickans underliv och på mattan bredvid sängen i hennes rum. Han hävdade att han ”erektionstränat” i badrummet och att flickan stulit hans sperma från pappret han kastat därinne, fört in det i slidan samt smetat det på mattan. Tingsrätten bedömde att hans förklaring inte var ställd utom rimligt tvivel. Den friade honom.  Tingsrätten flyttar gränserna till det absurda i fråga om vems ord som väger tyngst i våldtäktsrättegångar. Gäller inte ens DNA som bevis längre?

Friandet gör det även omöjligt att som ung kvinnligt brottsoffer hävda sin rätt, framför allt om man är placerad på grund av dåliga hemförhållanden och kommer från en ”trasslig” bakgrund, som i det här fallet innefattar hedersrelaterat förtryck och våld.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements