Personlig assistans – ett område med fiffel, fusk och lurendrejeri

Det finns en stor mängd personliga assistenter i Sverige. Som arbetar åt assistansbolag. Verksamheten utsätt för väldigt lite kontroll. Men när det gäller det som kontrollerats har det hittats en hel del småfusk och småfiffel. En del av detta har lett till åtal. Men det kommer mer. Fler åtal. De senaste åren har också lag- och regeländringar inneburit ökad kontroll. Något som de som har behov av personlig assistans klagar på. Men det kommer sannolikt fler ändringar:

Kontrollen av personlig assistans har de senaste åren skärpts med flera olika lag- och regeländringar. Men det räcker inte, anser Försäkringskassan som vill att regeringen skärper reglerna ytterligare.

–?I dag godtar lagstiftningen att insynen är liten, vilket ger utrymme för missbruk. Vi vill inte att en person ska kunna ha flera roller samtidigt, att vara god man, anordnare och personlig assistent. Vi vill inte heller att anhörigassistans till ett barn fortsätter efter att brukaren blir myndig. När det gäller vuxna brukare och anhörigassistans får vi vara flexibla, men generellt sett ska inte familjesituationen växa in i ett företagande.

Svante Borg är medveten om att önskemålet om lagändringar kan väcka ilska bland brukare och anhöriga. Fuskarna utgör bara en liten del, men deras brott får konsekvenser för alla brukare genom att regelverket ändras.

Bland annat har vad som skulle kunna kallas människohandel upptäckts. Personer från andra länder anställs med löfte om bra arbeta och bra lön. Väl här blir det mycket arbete och dålig lön. Den värsta härva av fusk och fiffel som hittills upptäckts är dock sannolikt den som avslöjades i Södertälje förra året. En härva med kopplingar till organiserad brottslighet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements