Stenkoll på kosten

5:2 dieten & korttidsfastaBoknytt
5:2-dieten & korttidsfasta
Ola Lauritzson
Tukan förlag

Stenkoll på kosten

På jägartiden varvade människan frosseri med svält, alltefter jaktlyckan. Även under jordbrukartiden varierade mattillgångarna. Men i dagens industrisamhälle finns mat i överflöd ständigt tillgänglig för oss.

Problemet är att vi evolutionärt, biologiskt och genetiskt är anpassade efter den långa jägarsamlartiden på stenåldern (och till den ännu längre tiden då våra förfäder var djur). Därför samlar kroppen på sig reservfett för användning under magra tider, som aldrig kommer till användning i vår del av världen.

Vi är skapade för att ha fett ibland, och göra oss av med det ibland – att ständigt bära på fett som i dagens moderna samhälle är inte hälsosamt. Det är ungefär som med stress och stresshormoner. De är bra att ha i tillfälliga stressituationer, som när lejonen dyker upp, men den ständiga stress som många upplever i dagens arbetsliv sliter på kroppen och psyket.

Kroppen använder också tider med lite eller ingen mat för att rensa upp bland dåliga celler i kroppen. När dessa tider inte kommer försämras upprensningen. Slutresultatet blir alla de välfärdssjukdomar vi får av att ständigt äta och lagra på oss fett, och av att inte ge kroppen möjlighet till att städa upp.

Hälsoprofilen Ola Lauritzon tar upp detta förklarande bakgrundsresonemang i sin rappa och inspirerande bok om den uppmärksammade 5:2-metoden och andra former av korttidsfasta. Tanken är helt enkelt att efterlikna de ”matiga” förhållanden som rådde under den helt dominerande delen av mänsklighetens historia – jägarsamlartiden.

Man fastar och svälter alltså då och då som del av en varaktig och beslutsam livsstilsförändring (inte tillfällig jojobantning alltså). Till exempel en eller två dagars fasta per vecka. Eller äta under bara åtta timmar under dygnet och inte alls under resterande sexton. Man kan välja metod själv.

Fasta kan innebära exempelvis 0 (noll) kalorier under 24 timmar en gång i veckan, eller äta en fjärdedel av normalt under 36 timmar en gång i veckan (500 kcal för kvinnor, 600 kcal för män). Det är lite luddigt i boken vad man kallar en dag respektive två dagar i veckan, men välj bara en av fastemodellerna.

Författaren har själv under skrivandet gång tillämpat metoden, och det har jag också (jag valde 36 timmar med 600 kcal). Men både han och jag tycker det är bökigt att räkna kalorier, så jag ska testa 24-timmarsmodellen.

Istället för de många recepttips som finns bak i boken skulle jag också vilja ha en mellanvariant mellan noll kalorier, och räkna kalorier och laga smalmat, som jag har nada intresse för. Jag skulle vilja ha ett råd som: ”Varje fasteperiod ät ett ägg, en banan och en avokado, punkt slut, gör så varje gång”. Som exempel. Jag är beredd att svälta, men inte att lägga ner en massa tankeenergi på recept och kalorier (tråkigt!).

Bortsett från det (och att den är lite repetitiv) kan jag rekommendera boken. Den funkar och metoden funkar. Jag har gått ner fem kilo. Och jag har fått göra nya hål i svångremmen. Men enligt författaren kommer de stora hälsovinsterna senare – ett längre, lyckligare, friskare och smartare liv.

Hans Norebrink

Läs mer: GP, LM, Bookis,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements