Vänsterpartiet – framgångspartiet

Vänsterpartiet är det enda parti som ökade andelen röster i EU-valet och som har ändå högre stöd i den stora opinionsundersökningen från SCB inför riksdagsvalet. Att Vänsterpartiet klarade sig så bra i EU-valet som de gjorde är ett styrkebesked. Trots att många kvinnliga väljare tycks ha gått till Feministiskt Initiativ så fick Vänsterpartiet fler röster i detta EU-val än det förra. Det Vänsterpartiet tappade i innerstädernas medelklassområden tog de igen genom att få ökat stöd i arbetarområden.

Förutom Vänsterpartiet har också moderaterna och socialdemokraterna högre stöd i SCB:s undersökning än vad de fick i EU-valet.

Skulle SCB:s undersökning vara ett valresultat skulle Feministiskt Initiativ inte komma in i riksdagen. Två andra partiet får också minskat stöd i SCB:s opinionsundersökning, Miljöpartiet och Folkpartiet har mycket sämre stöd i opinionsundersökningen än i EU-valet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements