Polisens rasistiska nonchalans

Ett tältläger i södra Stockholm. Högdalen. Bostadsplats för en grupp fattiga romer i Sverige för att tigga. En natt utbryter brand på flera ställen i tältlägret. Två personer brännskadas allvarligt. De flesta omständigheter pekar på en anlagd brand inklusive en lång hetskampanj på olika nätforum om att lägren borde angripas.När polisen kommer till platsen görs ingen brottsundersökningen, ingen spärrar av platsen, ingen utredning av mordbrand inleds.

Istället börjar polisen utreda de boende i lägret för olika brott som allmänfarlig vårdslöshet och annat. Agerande tyder på rasism och djup fördomsfullhet hos polisen i Söderort i Stockholm.

En av de brännskadade avlider.  Polisen anmäler sig själva. Fortfarande vet vi inte hur det är med en eventuell utredning om mordbrand. En mordbrand där de skyldiga sannolikt står att finna i högerextrema kretsar. Sannolikt i samma högerextrema, rasistiska kretsar som polisen gärna ger tillstånd att sprida hatpropaganda och hets mot folkgrupp på gatorna. Utan att polisen ingriper mot brott. Samma rasistiska och nazistiska kretsar som angrep en fredlig demonstration i Kärrtorp. Men inte helt säkert. Det kan också röra sig om personer som sympatiserar med fascistiska och rasistiska Sverigedemokraterna.

Polisens agerande vid branden i Högdalen är helt oacceptabelt, rasistiskt, fördomsfullt och mycket oroande. Att den interna utredningen där polisen utreder sig själva skulle hitta nåt allvarligt fel och innebära att några poliser åtalas för de uppenbara fel som begicks vid branden är inte sannolikt. Den typen av utredningar är i allmänhet till för att skyla över, dölja polisens fel och misstag, och inte för att egentligen utreda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements