Mottagandet på bokmässan – underkänt i stort

Jag var på Bokmässan i Göteborg igår. Som varje år gick jag även på torsdagen i år. För som vanligt är Bokmässan sällsynt märkliga när det gäller att ackreditera journalister.

Jag driver denna blogg, en webbtidning i bloggformat, egentligen driver jag flera om vi också räknar min blogg om yrkesfiske (Sveriges största sajt om yrkesfiske), den historiska sajten Det Gamla Göteborg som jag driver tillsammans med ett par andra personer samt en SF-sajt bestående av en blogg och en wiki. Det sista är det minst framgångsrika projektet. Dessutom håller jag på och bygger upp en speciell sajt med mina inlägg och artiklar om finansfamiljer och företag. Detta då det är svårt att hitta allt vad jag skrivit om dessa saker på denna blogg som ju innehåller enorma mängder information och artiklar. Det är svårt att söka reda på det som efterfrågas helt enkelt.

Denna blogg är en av Göteborgs större nyhetssajter, förmodligen nummer 6 i storleksordning efter GP, GT, SR, SVT och Metro. Men ackreditering till bokmässan kan jag inte få enligt Bokmässan trots att det formellt inte finns något som skiljer min sajt från GP, Metro eller nån annan större nyhetssajt. Det finns utgivningsbevis, ansvarig utgivare och en rad olika skribenter. Dessutom är min blogg en av Sveriges största bokbloggar, den allra största inriktad på recensioner av facklitteratur. Bokmässans hållning är som jag ser det orimlig.

Klart underkänt vad det gäller tillmötesgåendet och mottagandet från Bokmässan som sådan alltså.

När det gäller enskilda montrar besöker jag enbart mindre förlag och deras montrar. Kan då konstatera att akademiskt inriktade förlag är mycket dålig på att ta emot kunder i sina montrar. Det är oftast total likgiltighet. Så många böcker kan de inte sälja på mässan, det är uppenbart. Mer kommersiella förlag är mycket öppnare, trevligare och vänligare. De är som människor ska vara i såna här sammanhang.

På samma sätt klarar sig vänsterförlag mycket dåligt. Även där ett ointresse och en nonchalans gentemot mig som eventuell kund. Jag menar inte att nån ska var gåpåig, men lite intresserad av en eventuell köpare borde de som står i montrarna väl ändå vara.  I de mer högerinriktade förlagen är det annorlunda. Där uppmärksammar de den eventuelle kunden eller intresserade besökaren på ett helt annat sätt. Oftast utan att vara klistriga och jobbiga.

Klart underkänt för vänstern när det gäller mottagandet i montrarna och klart godkänt för högern. Klart underkänt för akademiskt inriktade förlag men godkänt för kommersiella förlag.

De stora förlagen bryr jag mig aldrig om så de kommer jag inte att skriva nånting om. Det är säkert som att besöka vilken bokhandel som helst.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements