Onödig upprördhet över Bromma flygplats

Det nya styret i Stockholm med S, MP, V och F! vill stänga Bromma flygplats. De har en plan. men de har ingen möjlighet att genomföra den, de fattar inte beslutet. Beslutet om nedläggning kan bara fattas på statlig nivå. Med andra ord är det en överenskommelse i Stockholm som saknar substans och något som de i praktiken inte kan genomföra.

Protesterna mot beslutet är därför också totalt överdimensionerade. Det finns nämligen inget beslut. Det finns bara ett förslag från politiker som inte har någon egentlig makt i frågan. Dagens Nyheter, Jacob Wallenberg och en del andra överreagerar.

Grunderna för deras protester är också svaga. Inget näringsliv hotas av en nedläggning av en flygplats. De flesta stora storstäder har ingen flygplats mitt i stan. Sådant spelar ingen roll. De som nödvändigtvis vill åka direkt till en stadskärna utan att byta får väl ta tåget. Det fungerar lika bra som flyget och går lika fort från de flesta större städer i Sverige till Stockholm.

Bromma flygplats vara eller icke-vara kommer nu sannolikt att utredas på nationell nivå under några år, den politiska situationen kommer att förändras och ingen vet vad som i slutändan kommer att hända. Men sannolikt blir det ingen nedläggning. Inte nu i alla fall , inte före 2038 och inte med anledning av att politikerna i Stockholm vill det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pigge Kott

  Jag tror man ska tänka två gånger på om näringsliv hotas. Tåg från exempelvis Kalmar till Stockholm tar minst 4.5 timmar, från Växjö ca 4 timmar, flyg 45 minuter+ 30 minuter före ombordstigning. Så visst, näringslivet i Stockholm hotas inte, men i många medelstora städer kommer det kanske att innebära att företag flyttas till storstäderna istället, eftersom det är där många viktiga kunder och leverantörer finns. Snabbtåg till Stockholm längs ostkusten lär inte byggas detta sekel.

  • För flyg ska du lägga till bussresan i Stockholm. 25 minuter från Bromma till centrum, 20 minuter från Arlanda till centrum. Bromma behövs knappast utan kan ersättas med trafik till Arlanda, men det kräver nog i så fall att Arlanda byggs ut. De flesta människor kan ta tåget.

   • Pigge Kott

    Ja, som du säger, om Bromma kan ersättas med trafik till Arlanda, men Arlanda har ju inte kapacitet för smålinjerna ens idag. Och utbyggnad av Arlanda är ju inte aktuellt, det är väl snarare neddragningar i arlandatrafiken det handlar om, med de nya krångligare inflygningsvägarna, strängare bullerregler etc.