Gratis museer enbart en satsning på kultureliten i Stockholm

När kulturministern och finansministern meddelar att det ska bli gratis att gå på ett statligt museum jublar delar av kultureliten i Stockholm. Skälet till denna reform är att de vill utjämna tillgången till kultur i ett klassmässigt perspektiv. Ingen ska hindras gå på museum på grund av pengar är tanken. En god tanke. problemet är dock att reformen inte funkar. Alla museer som det ska bli gratis entré på ligger i Stockholmsområdet. Utom två. Moderna museets filial i Malmö och Världskulturmuseet i Göteborg.

I praktiken kommer reformen därmed att bli en subvention av medelklasselitens museibesök i Stockholm. Flertalet svenskar kommer inte att kunna tillgodogöra sig nånting av reformen. Inte bara på grund av det stora psykologiska avståndet till att besöka ett museum utan också på grund av det rent fysiska avståndet. De flesta arbetare och fattiga i Sverige bor inte i Stockholm.

Jag tycker det är vettigt med gratis inträde på museum, men det bör inte bara gälla museer i Stockholm. Regeringen kan påverka även andra museers inträde om de bara ville. Det är bara att skapa ett bidrag till kommunala, regionala och stiftelseägda museer som gör det möjligt. Men det har regeringen inte valt att göra. Därmed blir reformen en slag i luften som mest kommer att gynna stockholmselitens plånböcker. De som ändå har råd att betala. De kommer att besöka museerna i Stockholm fler gånger per år vilket ger fler besök till museerna, men inte med säkerhet fler besökare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements