George Monbiot kommer ut som tråkmåns

I en krönika i ETC och Guardian sågar George Monbiot filmen Interstellar då den inte ger några lösningar på klimatproblemen och istället, enigt Monbiot, uppmuntrar till defaitism. Han sågar i själva verket all science-fiction. För att det är drömmar och fantasier. Sånt är inget att ha menar Monbiot. Man drömmar och fantasier behövs. Det är sånt som gör det lättare att leva. Monbiot tycker uppenbarligen inte det.

Ska vi ta krönikan på allvar är Monbiot en fantasilös och inskränkt människa. Han förstår inte att SF ofta handlar om att världen, jorden osv gått åt helvete på nåt sätt. Dessutom undrar jag faktiskt om han vet vad han pratar om. Jag tvivlar på att han sett Battlestar Galactica. För det är omöjligt att beskriva det som om serien framställer ett liv i rymden och på rymdskepp som himmelriket. Snarare omvänt. Helvetet som de försöker ta sig ifrån för att hamna på jorden. Himmelriket.

Interstellar har han nog sett, det har inte jag. Det är möjligt att Interstellar är en film med tveksamma budskap, men att påstå att SF-filmer i space-operagenren i gemen har det anser jag vara nonsens. Ett sånt påstående från Monbiot tyder bara på okunnighet om genren. Det vanliga är ju att om de har ett budskap så är det att makthavare är ruttna och korrumperar jorden och världen, gör vi inget åt det så går det åt helvete. Vilket det ofta gör och då hamnar vi där filmen eller TV-serien visar. Många är förstås bara underhållning utan djupare budskap, inget fel med. Även det tycks Monbiot tycka illa om. Slutsatsen är ändå klar. George Monbiot verkar vara en skittråkig torrboll. En tråkmåns. Om han är det i verkligheten vet jag dock inget om, men krönikan om Interstellar och science-fiction tyder på det.

Och nej, vi kan inte ta oss ut i rymden. Jag tror inte det faktiskt är någon som tror det heller. Men visst vore det coolt. Pax för att få åka med i Firefly. Fast det är ju inte vad science fiction egentligen handlar om.

Intressant?
Media: AB, Ciné, EX, GP, HD, KP, KB, SVT, Metro, MZ, MrF, NG, Onyans, SR, SvD, Syd, TR, TT, UT, UNT, Via, VS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 svar på “George Monbiot kommer ut som tråkmåns”

  1. Men visst kan vi ta oss ut i rymden! Att påstå motsatsen är väl just defaitistiskt tänkande. Människan som art är nyfiken och söker alltid nya horisonter. Redan inom något århundrade kommer vi att kolonisera Mars och månen. Om tusen år kan tekniken göra det möjligt för oss att utforska de närmaste stjärnorna. Om vi överlever så länge vill säga. Det är ju inte självklart. Och just av den anledningen bör vi sprida ut oss i rymden!

    1. Det är bra att du är positiv. För det var ju så att vi var närmare att ta oss ut i rymden för 40 år sen än idag. Då kunde vi åka till månen. Det kan vi inte idag.

Kommentarer är stängda.