Inte bara polisens förtjänst att skjutningarna minskat i Göteborg

Antalet skjutningar i Göteborg har minskat ordentligt sen förra våren. Det är delvis polisens förtjänst, men det finns sannolikt en annan orsak som varit viktigare för utvecklingen.

Polisens bidrag till att få till stånd färre skjutningar är ökad press mot gängen och framförallt att de lyckats gripa ett tiotal personer i Bergsjön och Kortedala. Dessa var ansvariga för huvuddelen av skjutningarna i detta område plus några till. De gripna och åtalade har i alla fall utom ett dömts i en stor rättegång. Resultat av det ökade trycket mot gängen har blivit att de inte bär vapen i samma utsträckning som tidigare:

En annan orsak till att skjutningarna minskat är tillgången till vapen.

Polisen har beslagtagit 183 vapen under förra året och punktmarkeringen av kända kriminella har gett resultat.

– Vi ser att de här personerna inte bär vapen på sig i lika stor utsträckning längre. De kan ha dem gömda någonstans, men avståndet för en impulshandling har blivit längre, säger Sjölander, som menar att den nya lagstiftningen kring grovt vapen­brott också spelat in.

I somras konstaterade Pål Sjölander i en DN-intervju att skottlossningar är något samhället får räkna med i framtiden. Han poängterar nu att polisen inte får bli naiv och tro att problemet är löst.

– Vi vet att det alltid kommer att finnas den här typen av kriminalitet och att gängbråken kan blossa upp snabbt igen. En viktig uppgift är att förhindra nyrekryteringen till gängen, säger han.

Förutom de åtalade och dömda i Bergsjömålet utreds fler personer för brott och en del av dem sitter häktade. Totalt uppger polisen att ett 40-tal personer misstänks och utreds för olika brott.

Trots detta är det troligen så att den viktigaste anledningen till att det blivit lugnare är att två av de personer som hört till de allra mest pådrivande i konflikterna i Göteborgs undre värld de senaste 5-6 åren blivit dödade i mord som kan liknas vid avrättningar och som sannolikt utförts av proffessionella inhyrda mördare. Mord som aldrig kommer att lösas med andra ord.

Bägge de som dödades genom sådana proffessionella mord tillhörde det gäng som går under namnet Backagänget. De har varit drivande i konflikter mellan Bandidos/X-team och gangsterkonstellationer i nordöst, mellan Bandidos/X-team och Hells Angels/Red & White Crew, mellan Backagänget och Bandidos/X-team och i den senaste konflikten mellan Friskvädersgänget och Vårrvädersligan i Biskopsgården där de förstnämnda haft uppbackning och understöd från Backagänget. Efter att de två ledarna i Backagänget mördats upphörde skjutningarna i Biskopsgården.

Även i fallet med all de dömda i Bergsjörätten så hade polisen lite tur och fick hjälp av gängmedlemmarna själva. Det hela hade inte kunnat utredas om det inte varit för att gänget hamnat i en våldsam interna konflikt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements