Det var inte franska polisen, det var inte CIA, det var inte Mossad

Det var istället ett antal förvirrade personer, sannolikt med personliga problem (precis som Breivik), som använde sin religion som ursäkt, som inspirerades av extrema tolkningar sin religion, dvs av sin tro (också där finns många likheter med Breivik som inspirerades av en extrem politisk inriktning). Det var dessa som mördade en massa människor på Charlie Hebdos redaktion.

Terroristdådet mot Charlie Hebdo var precis vad det framstår som, en våldsam och idiotisk gärning av människor inspirerade av högerextrem ideologi i muslimsk tappning. Ett fascistiskt mordattentat och terroristdåd på samma sätt som Breiviks terroristdåd och massmord på Utøya var det.

De människor som gör sig till uttolkare av dådet som något som utförts av CIA-agenter, av Mossad eller av den franska polisen springer i sjöälva verket förvirringens ärenden, de springer fascismens ärenden. De som gör detta är i stor utsträckning samma människor som tog ställning för Ghaddafi, som tagit ställning för och försvarar Assads blodsbesudlade regim, det bisarra Nordkorea och den sovjetiske diktatorn Stalin. I alla fall kommer de ur samma politiska kretsar.

Dessa människor kallar sig ofta vänster, men de är inte mer vänster än de personer som angrep Charlie Hebdo. De är en falsk vänster som vi i den verkliga vänstern inte har någon som helst nytta av.

Det finns en del bra skrivet om det hela från den verkliga vänstern, däribland det Emma Lundström skrivit i Internationalen:

Det snöar kraftigt i Stockholm den första onsdagen år 2015 när vår lilla redaktion nås av nyheten att redaktionen på den franska satirtidningen Charlie Hebdos har utsatts för ett blodigt attentat. Tungt beväpnade, svartklädda gärningsmän har stormat in i tidningens lokaler i centrala Paris. Minst tolv människor har skjutits ihjäl, många är skadade.
Ingen redaktion är beredd på en sådan händelse. Beredd på en massaker. De överlevande måste befinna sig i ett svårt chocktillstånd.

Charlie Hebdos har funnits sedan studentprotesterna 1968. Precis som Internationalen kommer den ut en gång i veckan och precis som vi kallas den vänster. Men till skillnad från oss återpublicerade Charlie Hebdo danska Jyllands-Postens satirteckningar av profeten Mohammed 2006, och har publicerat fler Mohammedbilder sedan dess, något de blivit hotade för många gånger. Polisen vet ännu inte vilka som ligger bakom dådet men det har redan börjat spekuleras kring religiösa motiv.

Precis efter beskedet om massakern postar någon en kommentar på sociala medier: ”Galningars verk får inte tysta det fria ordet eller tas som intäkt att jaga oskyldiga människor.” Det är egentligen exakt så mycket som behöver sägas. Ett enskilt våldsdåd är ett enskilt våldsdåd. Det är vedervärdigt men det tillåter inte hetsjakt. Vilka de svartklädda gärningsmännen med automatkarbiner än visar sig vara, vilken grupp de än tillhör, så får deras gärning inte läggas på oskyldiga människors axlar. Det är lika bisarrt att hålla alla kristna ansvariga för Anders Behring Breiviks massaker, som att hålla alla muslimer ansvariga för ISIS eller al-Qaidas våldsdåd.

 

Johan Ehrenberg har också skrivit bra saker i ETC:

ETC publicerade många teckningar av den nu mördade Georges Wolinski. En fantastisk satiriker som drev med vänstermoralism, med hycklande kristen dubbelmoral och maktens patetiska försök att framstå som anständig. Han arbetade med Charlie Hebdo i många år och fanns runt tidningen även under åren då man hade svårt att komma ut. (Den som tror att satir är en lönsam sak bedrar sig). Men vi publicerade ännu fler av Reiser, den i Sverige mest kända av de franska nya satirikerna, som dock dog i förtid redan på 80-talet.

De franska satirtecknarna skapade något som även svenska Puss gjorde, med Lars Hillersberg, Lena Svedberg och Ulf Ramberg som huvudtecknare. Man utmanade den äckliga, självgoda maktens finhet.

Och precis som i Frankrike blev de svenska satirikerna anklagade för antisemitism, för sexism och för onödiga provokationer eller bara för allmän oanständighet. Som om världen vi lever i handlar om att skydda maktens anständighet.

När man ser Charlie Hebdos teckningar över en imams hyckleri är det viktigt att veta att det är i en lång tradition. När Financial Times tycker att tidningen gick för långt (absurt skrivet av en pengakåt makttidning) i de senare årens många teckningar över religiöst hyckleri från imamer så har man missat alla framsidor som i decennier gjort löje av katolicismen i Frankrike. Eller judendomen.

[…]

Det är mord riktade mot all demokrati och mot en vänster som vågar kritisera. Det handlar inte om islam mot Europas demokrati. Det handlar om fascister som slåss mot alla mänskliga rättigheter. Å ena sidan svenska och franska nyfascister i kostymer. Å andra sidan fascistiska islamister utan slips.

Intressant?
Media: SMP1, 2, Röda Malmö, BT1, 2, 3, 4, Skanskan1, 2, 3, 4, NSK1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements