”Socialisten” Bengt Ågerup – misstänkt för skattefiffel

Skatteverket anser att Bengt Ågerup bor i Sverige och ska betala skatt i Sverige. Han är skriven i Schweiz, men skatteverket anser att han inte bor där. Därför krävs nu Bengt Ågerup på 152 miljoner kronor i skatt och skattetillägg:

Enligt Skatteverket är Ågerup, som är skriven i Schweiz, obegränsat skattskyldig i Sverige.

– Vi menar att han vistats stadigvarande i Sverige, säger Göran Haglund, skatterevisor på Skatteverkets grupp för utlandstransaktioner.

Skatteverkets utredning visar att Ågerup ägt en fastighet i Uppsalatrakten och att flera av hans barn varit skrivna i Sverige. Han har också haft omfattande bolagsengagemang i svenska företag.

Skatteverket har ”säkrat bevis” på Ågerups företag Nexttobe i Uppsala, där man bland annat beslagtagit hans veckokalender och kunnat slå fast att han varit i Sverige stora delar av åren 2008-2012.

År 2008 vistades han i Sverige 218 dagar, 2012 var det 207 dagar.

Allt detta gör att han anses ha det som kallas ”väsentlig anknytning” till Sverige, och att han därför ska beskattas fullt ut här, enligt Skatteverket.

Av utredningen framgår det också att Ågerup ägt närmare 50 procent av företaget Q-Med genom ett nederländskt bolag.

Den 25 februari 2011 sålde han aktierna i Q-Med för 2,8 miljarder kronor.

Den största delen av den skatt som han nu krävs på kommer från vad som verkar vara ett skatteupplägg med ett så kallat förbjudet lån, från ett företag på British Virgin Islands, BVI.

I den delen höjs hans inkomster av tjänst med cirka 183 miljoner kronor, som han ska betala skatt på – plus 40 procent av skatten i skattetillägg.

Sammanlagt landar notan på 151,7 miljoner kronor.

Bengt Ågerup är grundare av företaget Q-med som sysslar med tillverkning av implantat för estetisk och medicinsk användning. Produkter som används av plastikkirugrer med andra ord. Det handlar om produkter för att släta ur rynkor, förstora bröst och andra så kallade skönhetsoperationer men också om nya urinblåsor och annan medicinsk användning.  Produkterna bygger på användningen av hylauronsyra, ett ämne som finns naturligt i våra kroppar och som bland annat smörjer leder cch annat. Vad Bengt Ågerup gjorde var att komma på sätt att använda hyaluronsyran för plastikirurgiska ändamål.Hans uppfinning blev grunden till Q-ed som bildades år 1994.

Innan bildandet av den egna firman arbetade Ågerup på Pharmacia i Uppsala med produkter för ögonoperationer. En av dessa produkter var hyaluronsyra (produkten Healon). 1984 slutade han på Pharmacia och fick snart målsättningen att starta eget. Företaget blev ganska snart en framgång även om det kortvarigt år 1997 blev problem då biverkningar av en del av de medicinska produkterna rapporterades. Detta ledde till produktutveckling och en förändrad produkt och sen har det gått bra för företaget och för Bengt Ågerup.

Vid börsintroduktionen 1999 hade Q-Med 100 anställda och en omsättning på 144 miljoner. 2006 var Q-Meds börsvärde 11 miljarder, omsättningen 1 miljard och företaget hade 560 anställda. Ågerup ägde länge 50% av bolaget. Sen 2011 är han dock inte ägare av bolaget längre. Huvudprodukten i företaget är Restylane som alltså uppfanns och utvecklades av Ågerup. Vid försäljningen 2011 till schweiziska läkemedelsföretag Galderma fick aktieägarna 7 miljarder för företaget. Ågerup fick närmare 3 miljarder för sina 47% av företaget. Idag anses Bengt Ågerup ha en förmögenhet på 4-5 miljarder.

Bengt Ågerup beskrivs i många tidningar och intervjuer som socialist. Det är möjligt att han hävdar det, men i så fall är han en socialist utan någon som helst trovärdighet. En socialist försöker inte minimera sin skatt med tveksamma metoder. Han skriver sig inte utomlands i syfte att minska skatten osv. En socialist kan självklart vara rik eller bli rik, det är ju inget ovanligt i historien. Vi har ju sådana som Elis Lindén, Lindén-kranens uppfinnare, Reefat El-Sayed, företagaren som inte var det han sa sig vara och den röde bankiren Aschberg.

Ågerup verkar dock faktiskt inte vara en av dem, utan det är mer en gimmick. I boken Framgång från 2006 är Ågerup intervjuad. Där framstår han som en arrogant utseendefixerad sprätt som hatar Sverige. Om det porträttet ger en sann bild har jag ingen aning om men det går inte ihop med Ågerups egna påståenden om att han är socialist.

I boken Svenska miljardärer från 2012 kallas Ågerup för socialist, men av artikeln framgår att han inte på något sätt faktiskt är det. Han framstår i boken som en driven man med en ambivalent inställning till sanningen och problem med auktoritära chefer. Egensinnig, ostyrbar och definitivt ingen person som arbetar bra i grupp. Sannolikt var det en av orsakerna till att han hamnade i konflikt med cheferna på Pharmacia och slutade.

Han tycks själv ha utvecklats till en diktatorisk chef av samma typ han inte gillade. Dessutom en man som vill använda det börsnoterade bolaget som sin egen lilla leksak. Något som ledde till en konflikt med bolagets styrelse när han år 2008 ville köpa ut bolaget från börsen tillsammans med EQT. När Ågerup 2010 tagit kontrollen över styeelsn i kraft av att vara dominerande ägare så dröjde det sen inte länge förrän bolaget såldes och avnoterades från börsen.

Ågerup tycks säga allt möjligt utan att mena det och ändra sig från dag till dag. S om ung var han dock enligt egen uppgift organiserad i en socialdemokratiskt studentförening. Det är väl det han anser gör honom till socialist kanske. Men det finns mycket lite inom socialdemokratin som är socialistiskt, mer än möjligtvis delar av deras historia,

Idag driver Ågerup företaget NXT2B (Nexttobe) som är ett investmentbolag som satsar pengar i små medicinska, biotekniska och farmaceutiska företag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.