Det finns visst samband mellan flyktingförläggningsbränder

Media utropar gärna att det inte finns nåt samband mellan de över 40 bränderna i tilltänkta eller existerande flyktingförläggningar. Med det menar polisen att det inte finns någon grupp eller organisation som står bakom bränderna och att de inte kan spåras till en grupp av förövare som anlagt alla bränderna. Samtidigt håller polisen öppet för att det efter fortsatta utredningar ändå kan visa sig att en del bränder kan knytas till högerextrema grupper Men det betyder ju inte att det saknas samband.

Sambandet består av hetsande, rasistiskt och islamofobiskt har som sprids av sverigedemokrater och deras anhängare på nätet och i många andra sammanhang. Media vidarebefordrar och underblåser hatet, förvirringen och hetsen varje gång de skriver om sverigedemokraterna eller om flyktingarna som ett problem istället för en resurs. Det är inte flyktingarna som är det stora problemet utan kriget som tvingar folk på flykt. Självklart finns det problem att hitta bostäder, men det är ett relativt lättlöst praktiskt problem i motsats till kriget, Assad-regimen och Daesh (Islamiska staten) som är svårlösta problem.

Samtidigt är det också så att alla bränderna inte varit anlagda och av de anlagda bränderna har 8 stycken anlagts av boende på förläggningarna. Cirka 30% av bränderna har berott på olyckor eller tekniska fel.

I andra fall misstänker polisen att bränderna varit anlagda. Brandfarlig vätska, brandbomber och bensin har hittats intill flera av fastigheterna som eldhärjats.

I åtta av fallen med bekräftat anlagda bränder har polisen lyckats knyta misstänkta gärningsmän till det förmodade brottet. De flesta av dem som kunnat knytas till brott har bott på det boende som brunnit.

Helt klart är i alla fall att det som ser ut som 43 brandattentat mot flyktingförläggningar snarare visat sig vara ett 20-tal. Det verkar faktiskt inte finnas någon större främlingsfientlig våldsvåg utan det är en synvilla. Även om det i efterhand skulle visa sig att någon högerextrem grupp eller någon enskild högerextrem person stått för flera av de anlagda bränderna så är det ändå inte en flyktingfientlig våg som syns.

Samband mellan de anlagda bränderna finns oavsett hur det ligger till med de som anlagt dem. Oavsett om det är olika enskilda högerextrema och/eller förvirrade individer som anlagt bränderna finns sambandet i de högerextrema hatkretsarna på nätet. Det var där skolmördaren i Trollhättan hämtade näringen för att begå sitt våldsdåd. Det är där de som anlägger bränder i flyktingförläggningar hämtar kraft för att begå sina våldshandlingar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements