Upplopp i Tensta?

Igår löpte tidningarna amok om ett så kallat upplopp i Tensta i Stockholm. I Aftonbladet slogs 100 ungdomar mot polisen med bensinbomber (molotovcocktails) och tillhyggen. I DN rörde det sig om 50 ungdomar. I Aftonbladet hade polisen hittat lokaler med stora förråd av bensinbomber och annat som skulle användas för att slåss. Inget liknande gicks att finna i nån annan tidning.

Ingen anledning till oroligheterna i Tensta kunde hittas i medias rapportering och det hela verkade onekligen lite underligt. Idag syns knappt nyheten tidningarnas webbsajter så det hela verkar ha varit kraftigt överdrivet i media, främst i Aftonbladet. Nåt hände i alla fall och så här skriver polisen om det:

I samband med kontroll av en anmälares uppgifter om maskerade ungdomssamlingar och hopsamlade ”förråd” av sten m m möttes den första patrullen på plats av stenkastning.

Patrullen tvingades avlossa varningsskott för att undkomma allvarliga skador från det 40-tal ungdomar som fanns på plats vid Centrala Tensta. Ytterligare patruller som kom strax efteråt möttes också av stenkastning och var också tvungna att avlossa varningsskott för att skydda sig.

Ytterligare polispatruller tillsammans med bl.a. frivilligorganisationer, enskilda, Stockholms Stadpersonal bidrog till att situationen normaliserade sig vid 21.00-tiden.

Inga personskador har rapporterats, vare sig på polis eller annan. Preliminärt finns tre våldsamma upplopp anmälda. Ingen person är gripen för brotten. Föremål såsom stenar, brandfarlig vätska, lätt antändbara föremål mm har tagits i beslag, vilket stämde med de uppgifter som den uppmärksamme anmälaren ringde in. Minst två polisfordon har drabbats av olika grader av skador i samband med stenkastningarna.Varningsskotten handläggs enligt fastställda rutiner.

Ökad polisiär närvaro och samverkan med lokala och andra frivilligorganisationer fortsätter tills vidare i området.

Polisen ryckte alltså ut till Tensta på grund av ett tips om brandfarliga vätskor, stenar och annat som samlats på en plats (möjligtvis i en lokal). De möttes enligt egen uppgift av stenkastning och sköt varningsskott i luften för att skingra de stökiga ungdomarna. Vad som utöste stenkastningen , om polisen uppträdde aggressivt och provocerande eller inte framgår inte av något jag läst om detta. Att våldsamheter ofta utlöses av polisers okänsliga agerande är klart, men om det var så i detta fall vet vi inte. Ingen person skadades vid händelseförloppet och ingen är misstänkt för nånting.Två polisbilar skadades dock under det tumult som var. Det lugnade snabbt ner sig då många vuxna från frivilligorganisationer, staden och på eget bevåg tycks ha agerat för att lugna ner läget. Det hela tog alltså slut mycket snabbt och nåt våldsamt upplopp att tala om tycks det aldrig ha varit.

Nåt hände alltså, men det var långt ifrån lika dramatiskt som media gav sken av igår. Det är uppenbart att gammelmedia inte går att lita på i dessa sammanhang.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements