Högerextremister svartlistade av Ryssland

8 svenskar, i huvudsak högerextremister av olika slag har svartlistats av Ryssland och är inte längre välkomna att resa till landet. Det handlar om nazisten Magnus Söderman från Svenska Motståndsrörelsen samt moderaterna Marietta de Pourbaix Lundin, Gunnar Hökmark, Lena Adelsohn Lijeroth och Anna Maria Corazza Bildt.

Utöver dessa har också två militärer svartlistats, konteramiralen Odd Sven-Eric Werin och MUST-chefen Gunnar Karlson samt en åklagare, Eva Liedström Adler. Det enda som jag finner upprörande i detta är att åklagaren hamnat på Rysslands svarta lista. Att militärerna hamnat på listan är väl inte speciellt anmärkningsvärt och när det gäller de 5 högerextremisterna så skulle väl ingen bli ledsen om de inte fick åka in i Sverige heller.

Kort sagt är det hela inget att hetsa upp sig över även om det är lite irriterande att Carl Bildt inte finns på listan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Observatör

  Det hela befäster att Ryssland avlägsnar sig allt mer från grundläggande demokratiska principer. Att vägra någons inresa, oavsett ståndpunkt, är ett svaghetstecken. Något som är riktigt riktigt dåligt.

  Det paradoxala insammanhanget är att Putin, på många sätt, själv är en högerextremist, som stöder sig på mäktiga oligarker och som på många sätt nyttjar antidemokratiska metoder. Putins regim har så många brister att den är avskyvärd.

  • Det finns tusentals människor i Europa som inte får åka in i USA. Är det ett tecken på att USA är svagt? Skulle inte tro det. Därför håller jag ditt resonemang för felaktigt.

   Att högerextremister hamnar i konflikt med andra högerextremister ingår så att säga i den natur deras ideologi har med fokus på nationalims, kultur och ras. Det är ingen paradox utan fullt naturligt att det blir konflikter mellan olika högerextremister i olika länder.

   • Observatör

    Nej, inte ett tecken på att USA är svagt (vad vi än tycker om USA är det en supermakt, som inte kan betecknas som svag) men väl ett tecken på en brist. Att stänga ute leder ingen vart. Att en part stänger ute får inte bli ett argument för en annan part att stänga ute (nu är jag inte så naiv att jag inte inser att detta slag av beteende genomsyrat ”storpolitiken” tiderna igenom men det gör inte argumentet bättre). Fri rörlighet ökar förståelse människor emellan och därav min kritik mot Ryssland såväl som mot USA.