Boom för KRAV-märkta grisar ger 5-årsavtal för bönder

Ett garanterat lägstapris under fem år är en viktig del i det nya avtal som blev klart igår mellan Svenskt Butikskött och föreningen Jord på Trynet som samlar Sveriges KRAV-certifierade grisproducenter.

– Med det nya avtalet blir det möjligt för oss att investera långsiktigt och för nya producenter att våga ta steget från konventionell eller EU-ekologisk produktion, säger Carina Andersson, vice ordförande i Jord på Trynet.

Gris

Jord på Trynet har under det senaste året lyckats öka produktionen med 50 procent och antalet KRAV-certifierade grisuppfödare med 25 procent. Det kraftiga suget efter ekologiskt griskött har gjort att fler grisbönder nu vågar ställa om sin produktion för att möta efterfrågan.

– Under många år har antalet KRAV-grisar i Sverige utgjort knappt 1 procent av den totala svenska grisuppfödningen. Men nu tycks det ha lossnat, säger Carina Andersson.

– Vi kommer att öka antalet KRAV-grisbönder med 25 procent och antalet KRAV-uppfödda grisar med närmare 50 procent under 2015. Det betyder 6 nya uppfödare och knappt 10 000 nya grisar.

Föreningen har arbetat en tid för att få till stånd ökningen. Men det tar tid att ställa om till KRAV och ökningen kommer successivt med start redan andra kvartalet 2015.

– Svenska KRAV-regler skiljer sig radikalt från EU-ekologiska regler som bara kräver utevistelse på en betongplatta, säger Carina Andersson.

Även på Svenskt Butikskött som förmedlar omkring 95 procent av allt KRAV- griskött till detaljhandeln är man glada över ökningen.

– Det här är den största ökningen på 10 år, säger Dirk van der Krogt på Svenskt Butikskött.

– Marknaden skriker efter mer KRAV-märkt griskött och vi vill så snabbt som möjligt få fram ännu fler KRAV-märkta grisar, fortsätter han.

Under 2015 kommer antalet KRAV-märkta grisar att passera 30 000. Men Dirk van der Krogt vill se en ökning till 50 000 årsgrisar vilket motsvarar ungefär två procent av den totala svenska grisslakten.

– Konsumenterna vill ha kött från KRAV-märkta grisar som fått beta gräs, böka och bada gyttjebad och de är beredda att betala mer för den djurvälfärden, säger Dirk van det Krogt.

Svenskt Butikskött är idag ledande på KRAV-märkt kött i Sverige och förmedlar omkring 70 procent av allt KRAV-märkt nötkött- och 95 procent av allt KRAV-märkt griskött till detaljhandeln.

– Marknaden för KRAV-märkt kött växer men för att en bonde ska våga ställa om krävs långsiktiga spelregler. Men det nya 5-årsavtalet har vi det. Svenskt Butikskött säkrar sina leveranser och de grisuppfödare som funderar på KRAV-certifiering får ett stabil planeringsgrund. Det är en win-win situation, säger Carina Andersson.

Även på KRAV satsas stora resurser för att få fler producenter att ställa om.

– Vi ser gärna att det är bönder i Sverige som tar den växande svenska ekomarknaden. Genom att välja KRAV-certifieringen riskerar grisköttet inte lika lätt att bytas mot EU-ekologiskt kött, säger Johan Ceije, Försäljningschef på KRAV.

Det KRAV- ekologiska grisköttet, som kommer från grisar som fått beta utomhus, böka i jorden och bada gyttjebad under minst fyra sommarmånader, har inte räckt till på långa vägar under året som gått. Och nu vill landets 24 KRAV-grisuppfödare bli fler för att kunna möta den starka efterfrågan.

På KRAV gläds man åt de nya uppfödarna.

– Det är fantastiskt roligt att så många lantbrukare, på kort tid har kunnat ställa om för att producera det kött som allt fler konsumenter vill ha, säger Johan Cejie, försäljningschef KRAV.

Svensson/KRAV/Jord på Trynet

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!