Tiggare utnyttjas inte av kriminella ligor

Det är något som nu kan slås fast tvärsäkert. Det har visserligen bevisats förut, av olika polisutredningar i olika städer. Nu har det också slagits fast i en stor undersökning av villkoren för folk som lever på gatan i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Inte heller är tiggarna i Skandinavien speciellt kriminellaa. Brottsligheten är lägst hos de som är romer och lägst hos de fattigaste. Högst bland unga män som ofta har det bättre och kan läsa och skriva i motsats till de allra fattigaste. Den generella brottsligheten bland de som lever på gatorna i Sverige är dock mycket låg.

Det är inte så att de som reser till Sverige för att tigga eller på annat sätt försörja sig på gatan lånar pengar för att resa till Sverige av andra personer än släktingar. De flesta köper vanliga bussbiljetter för resan. Speciellt gäller detta de som lever i Stockholm. De som lever i Oslo åker ofta minibussar på ett organiserat sätt och där förekommer också att de reser på kredit och betalar resan i efterhand. De som inte är romer åker oftare med flyg och tåg. Att åka med egen bil är vanligast bland de som lever i Köpenhamn medan det inte förekommer alls bland de som är romer i Stockholm.

Inga kriminella nätverk eller ligor är inblandade i något led. Den enda typ av organisering som kunde hittas vara familjenätverk. Detta utesluter inte att enstaka personer bland de som lever på gatorna i de tre skandinaviska huvudstäderna ändå kan utnyttjas, men det är något mycket ovanligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Tiggare utnyttjas inte av kriminella ligor”

Kommentarer är stängda.