Regeringen har fel om tiggare

Del 6 av 6 i serien Tiggare i Skandinavien

Den svenska regeringen och den ansvarige ministern Morgan Johansson, målar idag upp en totalt felaktig bild av tiggarnas situation i Sverige. Denna felaktiga bild sprids i gammelmedia helt utan följdfrågor och helt utan att media kollar upp hur verkligheten faktiskt ser ut. Något som är mycket enkelt. Det har nämligen precis kommit en rapport från en mycket omfattande undersökning av livsvillkoren för de som försörjer sig på gatorna, tiggare, EU-migranter eller vad vi vill kalla dem,i Skandinaviens tre huvudstäder.

Grunddragen som undersökningen visar på är följande:

  1. Ingen utnyttjar tiggarna
  2. Kriminaliteten är mycket låg, främst bland de som är romer
  3. Kriminalisering av tiggeri leder till ökad brottslighet men minskar inte tiggeriet
  4. Kriminalisering av tiggeri innebär att de som har det allra sämst utestängs och blir kvar i Rumänien
  5. Försvårande av boende innebär ökad kriminalitet

Vidare så är det mycket få barn som följer med till Skandinavien för att leva på gatorna och de som kommer hit överger i stort sett aldrig någon fin eller bra bostad i Rumänien. Ofta bor de även där i urusla bostäder och ibland nästan som på gatan. De enstaka barn som följer med skulle dock sannolikt inte heller gå i skolan om de var hemma i Rumänien.

Med tanke på att i stort sett allt som Morgan Johansson tar upp som problem är icke-existerande (skräpigt runt ställen där många övernattar/bosatt sig är dock ett problem som existerar i viss mån) så innebär det sannolikt också att regeringens förslag inte kommer att innebär några som helst förbättringar för tiggare och andra som försörjer sig på gatorna i Sverige utan tvärtom kommer att innebära att deras liv blir svårare och kriminaliteten (som idag är mycket låg) kommer att öka.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Mycket ovanligt att tiggare tar med sig barn till Sverige
Advertisements