Direkt förolämpande av Adam Cwejman om antirasister

Antirasister i Göteborg har alltid tagit antisemitism på allvar. Den viktigaste och enda årliga antirasistiska demonstrationen i Göteborg har i huvudsak varit inriktad på att fördöma antisemitism. Den har ordnats varje år av i huvudsak vänsterorganisationer och andra antirasistiska organisationer sen 1980-talet. Den ordnas den 9 november varje år. På den så kallade kristallnatten då det i Tyskland genomfördes attentat och pogromer mot judar. Adam Cwejman som skrivit en ledare i GP om vänsterns blindhet för antisemitisim är uppenbart okunnig om frågan och har därför också helt fel.

Till en början arrangerades den tillsammans med Judiska församlingen, men senare ville de inte vara med då viss vänsterorganisationer drev igenom att Israels rasism mot palestinier skulle tas upp som ett tema i demonstrationen det året. Detta förekom endast under ett par åt. Därefter infördes ganska snart ett förbud mot at ta upp Palestinafrågan samt förbud mot nationsflaggor och partiflaggor/symboler. Judiska församlingen bjöds från början av 2000-talet in till förberedelsemöten varje år men av olika skäl ville de inte vara med och arrangera. För två år sen kom de dock med i gemenskapen igen och deltog tillsammans med olika minoritetsorganisationer (romska, HBTQ osv) i demonstrationen tillsammans med olika politiska partier, dock främst partier på vänsterkanten då de borgerliga partierna inte varit speciellt intresserade av att delta eller att överhuvudtaget arbeta med rasism.

Även i övrigt har det funnits ett bra och ibland nära samarbete mellan antirasistiska organisationer och den judiska församlingen i Göteborg.

Att antisemitism skulle vara antirasisternas blinda fläck är bara dumheter.

Däremot har det i Malmö, där det finns större problem med antisemitism än på andra håll inget samarbete mellan den av vänstern dominerade antirasistiska rörelsen och judiska församlingen. Det är en av orsakerna till att situationen för judar i Malmö är mer problematisk än i Göteborg. Anledningen till att det inte finns nåt samarbete i Malmö beror både på de antirasistiska organisationerna och på den judiska församlingen. De antirasistiska organisationerna i Malmö har varit mer dominerade av autonoma/anarkister medan antirasismen i Göteborg varit dominerad av mer traditionellt organiserade vänsterkrafter som också påverkat de periodvis numerärt många fler anarkisterna/autonoma i en riktning där samarbete över vissa gränser gjorts möjliga. Den judiska församlingen i Malmö är betydligt mer reaktionär och konservativ än den judiska församlingen i Göteborg vilket fått till resultat att de istället för att söka samarbeta med de enda, de organierade antirasisterna och vänstern, som kan bekämpa nazister och rasister på gatan på ett effektivt sätt istället ständigt kritiserat och hetsat mot dessa som ju borde vara naturliga allierade.

Adam Cwejman har i sin ledare där han påstår att antirasisterna är blinda för antisemitismen helt fel. Det är ett grovt övertramp och en direkt förolämpning av de många människor som arbetat mot rasism, antisemitism, nazism, islamofobi med mera under stora delar av sitt liv. Antisemitism är något som vänstern och antirasister alltid bekämpar. Rasism mot judar är ingen vit fläck. Adam Cwejman borde prata med folk som vet nåt innan han skriver okunniga och förolämpande ledare. Han borde be om ursäkt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Darkieee

    Nu är ju problemet i malmö inte nazister eller det vänstern normalt betraktar som rasister. Det är invandrare med rötter i mellanöstern som är det stora problemet där. Så Cwejmans analys är rakt på sak vilket bevisas av kommentaren om nazister och rasister här.

    • Jo problemet är fascister/nazister. I detta fall råkar de bara ha föräldrar födda i annat land. Det problemet har vi också kunnat hantera i Göteborg. Med samarbete (vilket judiska församlingen i Malmö inte vill ha) så hade problemet i Malmö också kunnat hanteras.