Att bryta kalk är nödvändigt

Naturskyddsföreningens Johanna Sandahl menar i en artikel på Supermiljöbloggen att kalkbrytning är en kortsiktig lösning men jag begriper ärligt sagt inte varför hon menar att den är det. Inte heller begriper jag varför hon tycker att industrin är oviktigt för utan industrin finns ju inte heller de andra jobben. Att de smutsiga och tunga jobben i industrin till stor del rationaliserats bort är bar, men det är ju inte ett skäl till att lägga ner hela industrin på det sätt som Sandahl nästan verkar mena.

Industrin och gruvindustrin i Sverige må stå för en minskande del av sysselsättningen, men samtidigt är den helt nödvändig för Sveriges ekonomi. Det är nämligen så att skogsindustrin och gruvindustrin står för nästan hela Sveriges nettoexport och utan detta skulle Sverige inte ha tillräckligt med mat till den svenska befolkningen. Servicearbeten kan inte skapa värden utan de kräver att det finns nåt annat i grunden som skapar de värden som också möjliggör service, vård, omsorg, handel etc. Utan råvaruutvinning från skog och mark skulle Sverige vara utfattigt och den svenska befolkningen svältande. Det är grunden.

När det gäller eventuell kalkbrytning på Gotland invid Bästeträsk mer specifikt så handlar den om att bryta kalk av en speciell kvalitet som inte finns överallt. För närvarande bryts denna kvalitet i Storugns på Gotland med den fyndigheten är snart utbruten och då måste den hämtas från annat håll. Det finns få eller inga andra större fyndigheter i Sveriges närområde än de som finns på Gotland. Denna kalkkvalitet behövs för den svenska gruvindustrin och stålindustrin som skulle få svårt att klara sig om kalk måste importeras långväga från. Att transportera kalk är nämligen dyrt då det är tungt och tar stor plats.

Det är full möjligt att Ojnareskogen och Bästeträskområdet inte är det bästa stället att bryta kalk för stålindustrins behövs men att hävda att kalkbrytning är kortsiktigt är helt orimligt. Stål behöver samhället och världen, Sverige behöver gruvindustrin och stålindustrin. Därför är det helt klart väldigt kortsiktigt att inte bryta kala, för det skulle skada delar av Sveriges industri som behövs. Kanske inte för sysselsättningens skull, men för ekonomins. Det är Johanna Sandahl som ger uttryck för kortsiktigt, oseriöst och orealistiskt tänkande. Turism kan knappast inte ersätta industri och råvaror i Sverige. Möjligtvis på Gotland, men inte i Sverige som helhet.

Det handlar dock inte heller bara om ett mindre antal jobb på Gotland som många hävdar utan om tusentals jobb i svenska gruv- och stålindustri. Det förvånar mig att ingen berör detta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Magga Hellman

  Enligt stålindustrin behöver de drygt 300.000ton/år. Nordkalk vill bryta drygt 2miljoner ton/år i Ojnareskogen. SSAB i Luleå har sagt upp avtalet med Nordkalk. Då återstår SSAB i Oxelösund resten fraktas direkt till Finland utav den kalk du skriver om. Varför duger inte den mark i Buttle där de tänkt bryta efter det att Ojnareskogen är utbruten. Där finns samma kvalité.

  Är det inte lite naivt att tro att stålindustrin skulle gå under om de inte får kalk just från Ojnare?

  Kalk är tungt och tar därför mindre plats att frakta än t.ex 300.000tusen ton lammkött, tänkte du inte lite fel där?
  Läste precis att Nordkalk levererar kalk till Kina

  • Den duger säkert. Men kalk behöver brytas nån stans. Det vet jag. Däremot vet jag inte var rätt kvalitet finns. Det är vad jag skrivit. Jag har inte hävdat att den måste brytas vid Bästeträsk. Läs ordentligt!

   Även LKAB använder kalk från Storugns. Även om SSAB sagt upp avtalet som gäller anläggningen i Luelå så behöver de köpa kalk från Storugns. Finns ingen annan att köpa från i närområdet vad jag vet.

   Vet du om de levererar från Storugns till Kina eller från nåt av deras andra brott? Troligen handlar det väl om dolomit de exporterar till KIna, för det är sådant det kan löna sig att skeppa över halva jordklotet.

   • Magga Hellman

    Wollastonit och det går genom Telko i Kazakstan.

    • Wollastonit är inte kalk utan en biprodukt från kalkbrottet i Villmanstrand., Finland. Det är ingen bulkvara och ointressant i sammanhanget. Bryts faktiskt bara i Finland, Kina, Indien, USA och Mexico och verkar inte finnas i Sverige.

 • Pingback: Ojnareskogen och kalk | PlusEtt Bloggen()

 • thove

  Jag har gjort en omröstning för att se om majoriteten vill att Ojnareskogen ska bli ett Natura-2000 område eller ej. Gå gärna in och rösta om du vill! http://www.plusett.nu/omrostning-4974/tycker-du-att-man-borde-gora-ojnareskogen-till-ett