125 döda i gängkrig – på tre dagar

Det skedde inte i Sverige förstås utan på andra sidan jordklotet, i det lilla centralamerikanska landet El Salvador. 125 människor dödades på tre dagar i de ständiga strider som förekommer mellan de två stora kriminella organisationerna i landet, Mara 18 och Mara Salvatrucha (kallas också MS-13). 40 personer dödades i söndags, 42 i måndags och 43 i tisdags. De salvadoranska myndigheterna hävdar att de många morden ingår i en kampanj från gängen för att regeringen ska förhandla med dem.

De två kriminella nätverken grundades i USA och har exporterats till El Salvador med personer som utvisats från USA.

Våldet i El Salvador är mycket omfattande och vid sidan av andra länder i närområdet som Venezuela, Colombia, Guatemala, Honduras och Mexico är det ett av världens våldsammaste länder. Våldet i Sverige är i jämförelse nästan obefintligt. I Sverige mördas cirka 70 personer på ett år och det krävs 10-15 år för att antalet gängrelaterade mord ska bli lika många som på de tre dagarna i El Salvador.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements