Lögner om gatubarn och brottslighet

Gatubarn står inte alls för nån stor brottslighet i Sverige. Att påstå nåt sånt är att sprida fördomar och falsk information. Under åren 2012, 2013 och 2014 har det registrerats sammanlagt 1 839 anmälningar där de misstänkta tillhör gruppen ”minderåriga utan permanent hemvist och utan vårdnadshavare i Sverige”. Detta enligt polisen. I jämförelse med den totala brottsligheten är det ingenting. Antalet brottsanmälningar under de tre åren var totalt 4,24 miljoner varav 1,4 miljoner brott år 2012, lika många år 2013 och 1,44 miljoner brott år 2014. 1 839 brott av 4,24 miljoner är inte direkt att betrakta som en stor brottsvåg.

Att påstå att gatubarn står för en stor brottslighet i Sverige är med andra ord inget annat än en stor fet lögn. Det finns därför stor anledning att ta övriga påståenden från polisen och media om gatubarns brottslighet med en stor nypa salt. Att det finns 200 gatubarn i Stockholm är exempelvis ett påstående som det uppenbart inte går att lita på. Detsamma gäller påståendet om att de senaste tre åren handlar om uppemot 600 olika barn.

Vi kan inte heller lita på polisen uppgifter om antalet brott som kan ha utförts av barn som de kallar gatubarn är sann. Därför är de uppgifter media sprider och polisen skrivit ner i en rapport att betrakta som lögn och förbannad dikt. Det gäller även uppgifterna om Göteborg. Exempelvis pratar de ungdomar som brukar hänga vid LIlla Bommen och Operan i Göteborg felfri göteborgska, har samma kläder som alla andra svenska barn och är knappast några gatubarn id en bemärkelse som mediaratiklarna hävdar. Jag tvivlar dock inte ett ögonblick på att det bland dem som hänger vid Lilla Bommen finns barn och ungdomar med problem. Men gatubarn är de inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements