Teodorescus problem med bildning och utbildning

Alice Teodorescu är ledarskribent i GP. Väldigt ofta så verkar det som om faktiskt inte vet nåt om sin omvärld. Det verkar som om allt hon formulerar kommer från hennes eget förvirrande inre, hennes egen hjärna. DÅ blir det därefter. Ta exempelvis hennes ledare om bildning och utbildning.

I ledaren jämställer hon bildning med hög utbildning. Vilket naturligtvis är fel. Även en person utan någon formell utbildning kan vara en bildad person. Kanske kan det vara lättare att vara bildad för en person med akademisk utbildning, men det är självklart inte samma sak att vara högutbildad som att vara bildad. Vilket från början tycks ha varit Teodorescus ingång i sin ledare.Att bildning inte är detsamma som utbildning. Ändå hävdar hon det lite längre ner i ledaren.

Sen berömmer hon systemet i USA och Storbritannien. Där en geolog kan arbeta på en investmentbank, där en litteraturvetare kan vara kan jobb på finansföretag osv. Det kan ju verka bra, men sanningen är at just det beror på mycket starka klassbevarande krafter. Det är nämligen så att anledningen till att det blir så i USA är att en person inte får jobb efter den utbildning personen har utan på grund vem personen är och vilka skolor.

Har en person gått på Yale eller Harvard ger automatiskt jobb oavsett om personen är utbildad för det aktuella jobbet eller inte, medan samma utbildning på UMass inte automatiskt ger jobb. Inget av de nämna universiteten är dessutom gratis, så att bara ha en hög utbildning i USA kräver massor med pengar. Det som Alice Teodorescu berömmer är alltså ett system som gynnar de som redan är rik, de som redan har privilegier. Ett system som de flesta i Sverige nog inte vill ha.

Samtidigt verkar det som Teodorescu inte fattar att det är på det viset. alternativet är att hon låtsas som hon inte vet, dvs medvetet vilseleder. Jag vill inte tro att det är på det viset, så låt oss bestämma oss för att hon är okunnig och obildad. Med andra ord helt olämplig som ledarskribent. Frågan är varför GP anställde henne? För de vill väl inte ha obildade ledarskribenter, alternativt lögnaktiga?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements