Även tidigare IS-medlemmar kan vara legitima flyktingar

Den man som av Säpo uppgetts vara en terrorist, Mutar Muthanna Majid, greps på en flyktingförläggning i Boliden. Han är misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Genom att det handlar om en insats ledd av Säpo är sekretessen enorm och vi andra har inga möjligheter att kontrollera om det verkligen handlar om att han planerat terrorbrott eller inte. Tills verkliga bevis för detta visas upp tvivlar jag på att Säpo faktiskt har rätt.

Även om den gripne tidigare varit medlem i Islamiska staten (IS, Daesh) så kan han ändå vara en legitim flykting. Dash ägnar sig åt tvångsrekrytering genom utpressning och hot mot närstående. Dessutom kan ju även tidigare övertygade fundamentalister ändra sig och hoppa av. Det är fullt möjligt att Muthanna Majid är en helt oskyldig man som inte alls planerat något terroristdåd. Han kanske bara har hoppat av Daesh, om han ens varit med där.

Det snabba gripandet och det faktum att han befann sig på en flyktingförläggning där han var registrerad (dock kanske under annat namn) tyder dock inte på att han är en slipad terrorist som Daesh sänt ut för att begår terrorhandlingar i Europa. Det rimliga i så fall hade ju varit att han snabbt flyttat från den kontrollerade omgivning som en flyktingförläggning är.

Att han eventuellt använt ett falskt namn innebär i sammahanget inget. Det kan beror på flera saker, han har använt nån annans pass, han var tvungen att använda ett falskt namn för att kunna lämna Daesh och fly osv. Det finns många skäl till falska namn och det måste inte handla om förberedelse för terrorism.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements