Sveriges äldsta städer

Om bara det medeltida Sverige räknas så är Sveriges äldsta städer Sigtuna (från 900-talet), Skara (1000-talet),  Lödöse (1000- eller 1100-talet), Visby (sent 1100-tal), Söderköping (tidigt 1200-tal) och Kalmar. Samtliga utom en i Götalandskapen om Gotland också räknas dit. Två av de sex första städerna låg i Västergötland. Sigtuna grundades som kunglig stad, Skara som ett biskopssäte, Lödöse, Visby, Söderköping och Kalmar som handelsplatser.

Om även tidigare danska landskap räknas med så hamnar också Lund, Helsingborg, Lomma, Thumatorp (Östra Tommarp) och Kongahälla bland de äldsta städerna. Idel sydliga städer bland de äldsta med andra ord. Vid mitten av 1200-talet skapas sen en stor del av uppsveriges städer, men då fanns det alltså redan många städer längre söderut.

Sedan fanns det ju förstås några mycket tidiga städer som idag inte ens finns kvar i form av en mindre tätort som Birka och Uppåkra. Kanske ska Kongahälla också räknas till dessa försvunna städer då Kungälv ju inte ligger på samma plats.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,