Avgick Mehmet Kaplan för att bana vägen för marknadshyror?

Det är svårt att se varför Mehmet Kaplan avgick, eller kanske snarare tvingades avgå. Att gå på samma fest som två turkiska fascistledare är naturligtvis inte okej, men det är inte heller ett skäl att avgång. Speciellt inte ett år efter att händelsen ägt rum. Den helt korrekta kritiken av Israel med en helt korrekt jämförelse mellan trettitalets Tyskland och dagens Israel är inte heller ett rimligt skäl att avgå. Den händelsen skedde år 2009, för sju år sen.

Att Kaplan tvingades avgå eller avgick på grund av dessa händelser är inte logiskt och inte rimligt. Den ena saken hade han bara behövt be om ursäkt för och den andra skulle han ha försvarat då det uttalandet var korrekt. Det troliga är alltså att det är nånting annat som fick Kaplan att avgå, eller nånting annat som gjorde det nödvändigt att Kaplan försvann från regeringen. En sådan sak kan vara marknadshyror.

Kaplan är uttalad motståndare till marknadshyror och som bostadsminister hade han naturligtvis ett avgörande inflytande i frågan. Om det nu är så att regeringen vill lägga fram ett förslag om marknadshyror var det nödvändigt att manövrera för att få bort Kaplan. För att få bort honom fick media tillgång till material om festen där ledare från Grå vargarna satt vid samma bord. När det inte räckte drogs de totalt grundlösa påhoppen om antisemitism upp igen. Miljöpartiets ledning valde att spela på samma sida som Stefan Löfven, de offrade Kaplan och svamlar sig fram i sin strävan att behålla makt oavsett vilken politik som genomförs.

Nu är detta en teori, men kommer det ett förslag om marknadshyror från näste bostadsminister så kan vi nog anse att min teori är korrekt.

Men att Kaplan avgått på grund av två gamla saker varav bara den ena var klandervärt är inte trovärdigt. Så nåt annat är det även om det visar sig att det inte handlar om bostadspolitiken.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag

  Om en militär ockupation och regelrätt krig liknar en stats etniska rensning av sin egen befolkning, kan man fråga sig vilka våldsamma konflikter i världen som INTE liknar trettiotalets Tyskland…

  • Det fanns ingen etnisk rensning på 1930-talet. Det fanns riktade mord (utomrättsliga avrättningar), inspärrning av kommunister osv. Främst mot politiska motståndare. Men inga dödsläger, bara några få koncentrationsläger innan slutet av 1930-talet (Dachau öppnade 1933) och de var då för kommunister, fackföreningsaktivister och sossar. Buchenwald startades 1937, Sachsenhausen 1938, Neuengamme 1938 osv. De första rejäla judeförföljelserna startade 1938. Det första dödslägret byggdes 1940 (Auschwitz-Birkenau).

   • Jag

    Du blandar ihop etnisk rensning med folkmord. Den etniska rensningen påbörjades redan på 30-talet. Du nämner ju själv kristallnatten, då tiotusentals judar skickades till koncentrationsläger och enbart släpptes om de kunde visa att de hade planer på att emigrera eller gav upp sin egendom till nazisterna.

    Tyskland på 30-talet och och den Arab-israeliska konflikten idag är så diametralt olika historiska skeenden att jag har svårt att att se relevansen av en liknelse. Jag har t.ex. svårt att föreställa mig Netanyahu säga i ett offentligt tal att lösningen på konflikten är ett arabfritt Israel och Palestina. Att säga ”nazism” om saker man inte gillar är i 9 fall av 10 ett retoriskt grepp snarare än en relevant liknelse.

    • Jag förväxlar ingenting. Det är du som missförstår för att jag sannolikt är lite oklar.

     1936 fanns som mest 7 800 fångar i de 6 koncentrationsläger som fanns. Sammanlagt passerade 150 000 personer genom lägren 1933-36. Alla var politiska motståndare, kommunister och fackföreningsfolk i huvudsak. I maj 1938 fanns 24 000 personer i lägren efter att razzior mot så kallade ”kriminella element” gjorts.

     Kristallnatten ägde rum 1938. Pogromerna som började några dagar tidigare i november samma år var början på den organiserade förföljelsen av judar. Meningen med aktionerna var att tvinga judarna att emigrera. Det är början på den etniska fördrivningen, medan folkmordet kan sägas starta när Birkenau byggts.

     Israel har ägnat sig åt etnisk fördrivning av folk sen staten skapades. Det är exakt samma som Tyskland på 1930-talet. Det är faktiskt till och med jämförbart med perioden 1938-1940 i Tyskland.

     • Jag

      Under självständighetskriget 1948 fördrevs och flydde 800 000 araber från det som kom att bli Israel (och judar från det som skulle bli Västbanken.) Är det det du syftar på?

     • Exempelvis, dessutom skedde fördrivningar 1956, under sjudagarskriget och har skett senare när bosättningar anlagts. Så jämförelsen är inte märklig. Ockupationskriget eller koloniseringskriget 1948 menar du förstås.

 • Sebbe Persson

  ”Att Kaplan tvingades avgå eller avgick på grund av dessa händelser är inte logiskt och inte rimligt. ”

  Det handlar nog vare sig om logik eller rimlighet inför sakfrågan. Vad det gällde var att för en hårt pressad och notoriskt svag regering att minimera skadan och inte än en gång översköljas av negativ publicitet. Dock ser det knappast ut som att man lyckats i detta uppsåt. Den plågsamma ökenvandringen mot nästa Alliansregering, som kan vara ett faktum snabbare än någon tror, fortsätter.