Misstänkt högerextrem terrorism utreds inte ordentligt

Ett av Sveriges största vapenbeslag gjordes hos en man i 40-årsåldern i Halland år 2014. Mannen dömdes för bland annat smuggling, grovt vapenbrott och brott mot lagen om explosiva varor till tre års fängelse hösten 2015. Vid vapenfyndet hittades också en rad föremål med högerextrema kopplingar, nazistsymboler av olika slag, och mannen har med stor sannolikhet nazistsympatier. Det gjordes dock ingen som helst utredning av vad syftet med det stora vapeninnehavet var.

Tillslaget mot mannen gjordes av Tullverket efter att de hittat vapendelar i ett paket skickat till honom. De fann ombyggda gas- och startpistoler, tårgassprej, isärplockade och hela k-pistar med bortslipade serienummer, en revolver med hölster, pumphagelgevär och gevär med ljuddämpare. Flera vapen var under tillverkning. Där fanns också en hel del ammunition, 3000 patroner av kaliber 22 och 754 niomillimeterspatroner, vidare 1 800 patroner av olika typer, såsom hagelskott och speciella patroner som används till vapen med ljuddämpare.

Varför mannen hade vapnen har egentligen aldrig utretts menar åklagaren Thomas Ahlstrand som intervjuas i SVD:

Vad syftet var med det stora vapeninnehavet tycks förbli en gåta.

– Det är ett mysterium varför han hade alla de där vapnen. Vi gjorde vad vi kunde för att utreda det men vi lyckades inte, säger Thomas Ahlstrand.

Han menar också att utredningen till en början inte sköttes ordentligt och att mannen släpptes så tidigt att han fick möjlighet att undanröja bevis.

Fallet med det stora vapenbeslaget är bara ett av flera fall där nazister och högerextremister haft tillgång till stora mängder vapen och sprängämnen. Ett annat fall var den nazist som greps för att ha tillgång till 500 kilo dynamit. Inte heller där gjordes någon ordentlig utredning om något eventuellt planerat terroristdåd. Detta trots att Nordens värsta terrroristdåd utfördes av en högerextremist och att i stort sett alla terroristdåd i Sverige utförts av högerextremister och nazister, däribland de värsta i Sverige, mot Norrskensflamman under andra världskriget, de dåd som utfördes av lasermannen John Ausonius och Peter Mangs. Det är uppenbart att säkerhetspolisen inte sköter sitt jobb när det gäller högerextremister och misstänkta terroristbrott.

Tillslaget mot mannen var också ett av de först tillfällen som spår av en viss typ av vapenverkstäder hittades. Dessa verkstäder bygger om start- och gaspistoler till att hantera skarp ammunition. Närmare tio vapenverkstäder av denna typ har hittats sen 2014.

2015 dömdes flera personer med anknytning till en vapenverkstad av denna typ i Halmstads tingsrätt. De dömdes för grova vapenbrott och smuggling. Upptakten till denna rättegång var att polisen mötte en man utan körkort som körde bil. Totalt åtalades fem personer i åldern 20 – 30 år som misstänkta för bland annat synnerligen grovt vapenbrott. Fyra män och en kvinna. Fyra av dem var bosatta i Halmstad och en i Skåne.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Misstänkt högerextrem terrorism utreds inte ordentligt”

Kommentarer är stängda.