Stora mängder sprängämnen funna hos nazist i Halland

I fredags stoppades en bil i Falkenberg då polisen misstänkte passageraren, en man i 30-årsåldern, i bilen för narkotikabrott. Vid efterföljande husrannsakan i mannens hem hittades 50 kilo sprängämnen och dessutom tändkapslar.

I samband med fynden vid husrannsakan greps ytterligare två personer, en man i 30-årsåldern samt en kvinna i 70-årsåldern. Kvinnan och mannen som greps i bilen är släppta men den andre mannen är fortsatt anhållen och är misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De två frisläppta är dock fprtfarande misstänkta för brott.

Vid den vidare utredningen greps ytterligare en man, i 40-årsåldern, i samband med en husrannsakan på lördagen. Han är också misstänkt för för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I hans hem hittades 350 kilo sprängämnen samt tändkapslar. Mannen har erkänt att han förvarat sprängämnena på ett olagligt sätt men menar att han inte haft något annat brottslig uppsåt utan bara varit slarvig.

På måndagskvällen hittades ytterligare 150 kilo sprängämnen i en bil som tillhör en nära anhörig till en av de tidigare gripna männen. Totalt handlar det om att polisen hittat och beslagtagit 550 kilo sprängämnen. Enligt en sprängämnes som uttalar sig i media så handlar det om oerhörda mängder:

– När det gäller 400 kilo är det kanske någonting en bergsprängare kan ha, men det är sanslöst mycket för en privatperson, säger Ingemar Malmström, enhetschef på enheten för farliga ämnen på MSB.

Eftersom polisen inte har gått ut med vilken typ av sprängämne det rör sig om, kan Ingemar Malmström inte uttala sig i detalj.

– Generellt kan jag säga att det är jättemycket. Har du det i ett bostadshus finns det inget kvar av det om det skulle explodera. Det kan drabba grannar på långt avstånd med splitter och annat, säger Ingemar Malmström.

När han uttalade sig hade de inte hittat de sista 150 kilona än. Polisen har i nuläget ingen aning om varför männen haft så mycket sprängämnen.

– Att ett misstänkt narkotikabrott vid ett fordonsstopp av polisen i Falkenberg ledde oss till ett beslag av så mycket sprängämne visar det utmärkta samarbetet mellan ingripandepoliser och utredare,  säger lokalpolisområdeschef Christer Bartholdsson i Falkenberg

– Vi vet inte varför de hade sprängämnet eller vad det skulle användas till men vi är nöjda med att vi nu säkrat att 400 kg sprängämne inte kan användas i brottsligt syfte, säger Cecilia Bergstén, chef för grova brotts gruppen i Halland.

Utredningen fortsätter med bland annat förhör med de misstänkta och spårning av varifrån sprängämnet kommer.

En av de gripna männen är en tidigare organiserad nazist. Vid en tidigare husrannsakan hos denne män hittades mängder med nazistmaterial och ett ”altare” till Hitlers ära. Han är också dömd flera gånger för misshandel, grov misshandel, olaga hot etc. En gång tillsammans med en kvinna som var medlem i SVP (Svenskarnas Parti).

Med tanke på att det handlar om en nazist och stora mängder sprängämnen är det ju oundvikligt att tänka på Breiviks attentat i Oslo där han ju attackerade norska regeringsbyggnader med stora mängder sprängämnen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements