Inget förvånande i ETC-undersökning om kyrkors syn på homosexualitet

Eller rättare sagt så är det en begränsad undersökning om kyrkors syn på homoäktenskap och Pridearrangemang som ETC genomfört. Majoriteten av kyrkorna var negativa till homoäktenskap och majoriteten deltar inte i Pride-arrangemang.

De kyrkor som viger eller är positiva till samkönade par var de förväntade, Svenska Kyrkan, Equmeniakyrkan (vars huvuddel är det gamla Missionsförbundet), Danska Kyrkan i Sverige och vid sidan av de kristna kyrkorna också Buddhisterna, de Judiska församlingarna (Judiska Centralrådet i Sverige) och Aleviterna (Alevitiska Riksförbundet).

Dvs alla kristna församlingar som var för samkönade äktenskap är lutherska kyrkor. Anglikanska kyrkan var positiv men viger inte samkönade par och Evangeliska frikyrkan har ingen vigselrätt så de tog inte ställning. Pingströrelsen var inte för samkönade äktenskap, men inte heller mot. De viger dock inte samkönade par.

Ingen av de tillfrågade ortodoxa eller österländska kyrkorna och ingen av de tillfrågade muslimska organisationerna accepterade samkönade äktenskap. Få muslimska organisationer är dock tillfrågade och få har svarat.

Inget märkligt framkom i ETC:s undersökning. Det är i huvudsak välkända fakta. Equmeniakyrkan och Svenska Kyrkan (två av de tre största religiösa samfunden i Sverige, den tredje är Pingströrelsen) har länge varit den radikala kristenhetens samlingspunkter i Sverige men det finns församlingar i bägge kyrkorna som är konservativa eller reaktionära. Detta då bägge låter mycket vara upp till den enskilde pastorn eller prästen. Equmeniakyrkan är uppbyggd på det sättet, decentraliserat, det är inte Svenska Kyrkan, men de kan i praktiken inte göra annorlunda än de gör.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • super_leggera

    Äktenskap och äkta par i statens ögon, är två skilda saker. Äktenskapet är inför gud, är det tänkt, tvåsamheten inför staten är skild från kyrkan. Man kan gifta sig med en häst i bollhavet på McDonalds om man vill, staten struntar i det. Våra mest reaktionära och totalitära religioner, islam och ortodox kristendom, uppför sig som förväntat.

    Jag tror att stigande levnadsstandard kombinerat med varufetischism kommer att leda till 97% ensamstående inom en inte alltför avlägsen framtid. Kvinnorna kommer att föredra att möblera om sina tvåor med nyinköpta Ikea-möbler var artonde månad männen förutan. Männen kommer att få heja på sina fotbollslag, rapande med ölburk i handen, iklädda brynja från Cassels lågprisvaruhus, i ensamhushåll. Fritt fram att klia sig i skrevet. Jippi!

    Tack för informationen.