Rånet i Bräkne-Hoby

Den 2 juli 2003 försökte Fredrik Göransson, Toni Tuunainen och ytterligare en man (S.A.) genomföra ett rån mot en värdetransport i Bräkne-Hoby, Blekinge. Det fanns 15 miljoner kronor i värdetransportbilen när rånarna slog till. De fick med sig 400.000.

Polisen var rånartrion på spåren redan i förväg då de fått ett tips. De ingrep rätt snabbt men ändå försent vilket ledde till en eldstrid med rånarna. Polisen har fått en hel del kritik för sättet att genomföra insatsen, också från väktarna som menade att polisen inte ska skjuta mot ett pågående värdetransportrån då vem som helst kan bli träffad.

Nio poliser från piketstyrkan i Malmö vittnade i rånrättegången om den fullständiga förvirring som utbröt när de fick reda på att rånet var på gång. Polisen i Stockholm, som ledde insatsen, hade fått säkra tips om vad som var på gång, men visste inte var eller när rånarna skulle slå till. Piketstyrkans uppdrag var att följa värdetransporten på avstånd och att förhindra ett rån. Men avståndet blev för stort.

Värdetransporten utgick från Växjö och de båda väktarna skulle både tömma värdeboxar och fylla på bankomater på 15 olika platser. När de lämnade Karlshamn för att åka mot Bräkne-Hoby körde de E22:an medan poliserna tog av vid Åryd och körde småvägarna. De nio poliserna färdades i tre bilar, en skottsäker civil Volvo, en vanlig Volvo med hundförare och en vit hyrd Toyotabuss.

Den skottsäkra bilen körde först. Inne i Bräkne-Hoby såg polisens civila spanare hur rånarna gick till attack. De larmade piketstyrkan som då befann sig i samhällets utkant. Problemet var att piketen inte kunde hitta till baken. De körde rakt igenom samhället utan att de fann banken. Där mötte de några civilklädda poliser som sen fick visa dem vägen. Väl framme vid banken var det fortsatt förvirring och polisen började snart skjuta mot rånarna som sköt tillbaks.

Fredrik Göransson dog i eldstriden medan de andra flydde, Vid flykten tog de en väktare med sig som gisslan och försvann i en bil. De lämpade av väktaren i skogen, brände upp flyktbilen och bytte bil. Polisen visste dock vilka de var och efterlyste dem. Några dagar senare dök de upp hos sina advokater och överlämnade sig till polisen. De nekade till själva rånet men åklagaren hade en rad tekniska bevis, bland annat DNA från en sommarstuga. Men inget kunde egentligen knyta dem till själva brottsplatsen. Därifrån hade polisen bara Fredrik Göranssons kropp och en nyckelknippa till väktarbilen som hittades i den uppbända flyktbilen.

Förutom de två kända namnen som kom att gripas och dömas för rånet menade väktarna som körde transporten att det fanns ytterligare en rånare med på plats i Bräkne-Hoby. Om det var så har denne aldrig gripits. De jagades i hela landet, men anmälde sig efter några dagar till polisen och greps.

Fredrik Göransson kom lite över ett år (år 2001) innan rånet i Bräkne-Hoby ut från fängelse. Där hade han suttit sen 1996 då han dömdes till 10 års fängelse för mord på Roland Björkman, det så kallade Mullsjömordet. Under tiden i fängelset skrev han in sig vid Stockholms universitet för att läsa juridik. Studierna gick bra. Han blev också politisk aktiv i fångvårdsfrågor. 1999 när han satt på Norrtäljeanstalten tog han intiativ till Kåkbladet. I samband med detta fick han kontakt med personer i anarkistiska kretsar i Sverige och uppgifter gör gällande att han hade sällskap med Anna Lundin, en anarkistisk aktivist som arbetade på tidningen Brand. Även med Den dåvarande AFA-aktivisten Magnus Hörnqvist hade han kontakt. Den senare var då aktiv i kriminalpolitiska frågor i bland annat organisationen Andra Chansen där också Göransson var aktiv. Också Anna Lundin var verksam i denna organisation. Magnus Hörnqvist är idag kriminolog. På Kumlaanstalten var Göransson också med i Fångarnas förtroenderåd.

Göransson växte upp med sin ensamstående mamma i en Stockholmsförort, det saknades ofta pengar i den lilla familjen. Pappan hade han aldrig någon kontakt med. I mellanstadiet var han enligt media mobbad och skolkade ofta. Därefter började en period med bilstölder och inbrott och enligt polisen var Fredrik Göransson medlem i den så kallade Grimstaligan, ett ungdomsgäng från västra Stockholm där flera av medlemmarna senare blev grovt kriminella. 1989 omhändertogs han och hamnade på ett ungdomshem. Under åren som följde därefter dömdes han ett bland annat för bilstölder innan han 1995 sköt sin kamrat Roland Björkman i magen med ett avsågat hagelgevär. Därefter avlossade han ytterligare några skott mot hakan och handleden. Till slut skars offrets händer och vänstra fot av. Kroppen gömdes sedan i en grusgrop.

S.A. hade en hygglig uppväxt och skötte sig i skolan tills han började på högstadiet. Väl där började han skolka mycket och han kom aldrig att slutföra grundskolan. Istället blev det alltmer våld och brott. 16 år gammal dömdes han för första gången för bland annat misshandel och grov stöld.

Tillsammans med Toni Tuunainen tillhörde S.A. det löst sammansatta gänget som kallades Fittja Boys och försörjde sig sannolikt på olika typer av brott. 1998 dömdes han till fyra års fängelse för försök till grovt rån i den lilla uppländska orten Österbybruk. Målet var att råna Föreningssparbanken och Handelsbanken. Rånen misslyckades men chockade personalen svårt. Han har inte haft några inkomster sedan han muckade. Rånförsöket i Österbybruk uppvisar stora likheter med rånförsöket i Bräkne-Hoby.

Genom DNA kunde en av rånarna efter att ha gripits för rånförsöket i Bräkne-Hoby också knytas till ett rån i Karlskrona för vilket Tuunianen tidigare varit misstänkt. Vid rättegången för rånet i Bräkne-Hoby var också detta rån med bland anklagelsepunkterna mot den aktuelle rånaren, men inte för Tuunianen som fortfarande inte kunde bindas till rånet i Karlskrona. S.A. fick åtta års fängelse för de två rånen.

Trots att Toni Tuunainen ansågs tillhöra Fittja Boys när han var ung hade han också arbete som snickare och blev 2002 delägare i en firma som sålde köksinredningar. Samma år greps han också som misstänkt för ett väpnat rån i Karlskrona. Flykten från rånet blev dramatisk även den gången. Rånarna sköt mot polisen och kom undan. Spaningen efter det rånet ledde polisen till Skrubbeboda gamla skola där de hittade Tuunainen hos en kriminell bekant som odlade cannabis. Skrubbeboda gamla skola ligger alldeles utanför byn Hemsjö där rånarna efter rånet i Bräkne-Hoby släppte av väktaren de tagit som gisslan. Han kunde 2002 inte dömas för rånet i Karlskrona då det inte fanns några bevis som kunde knyta honom till dådet. Tuunianen fick fem år och sex månaders fängelse för grovt rån och olaga frihetsberövande.

Förutom Toni Tuunainen och S.A åtalades ytterligare en person,en då 37-årig man av norsk härkomst. Han dömdes inte för att ha deltagit i rånet utan fick fängelse i tre år och sex månader för medhjälp till rånet i Bräkne-Hoby. Han anmälde sig själv och erkände att han deltagit i planeringen men inte deltagit i själva rånet.

Båda de två dömda som deltog aktivt i rånet har efter avtjänat straff försökt byta liv. En uppger i ett TV-program som sändes år 2015 att han lever ett vanligt Svensson-liv. Toni Tuunianen föreläser om vägen bort från brott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Rånet i Bräkne-Hoby”

  1. Illa. När jag var distriktsläkare i Bräkne-Hoby 1975-1978 var det lugnt och stilla. En mycket lugn ort med folkhögskola och lanthushållsskola. Ingen känd narkotikamissbrukare och en känd aktiv alkoholmissbrukare. Kanske vald av brottslingarna pga förväntad låg polisaktivitet.

Kommentarer är stängda.