Cwejman har rätt om att militärtjänstgöring ska vara frivillig

Det är inte ofta jag är överens med Cwejman i politiska frågor, men det händer, oftast när det gäller stadsplanering, stadsbyggnad och arkitektur. Men nu är vi i all fall delvis överens om en annan sak. Cwejman har skrivit en ledare i GP om att värnplikten eventuellt ska återinföras i Sverige. Värnplikt är något som jag är för. Bland annat för jag är mot yrkesarmé därför att den lättare kan användas mot folket i det egna landet än vad som är fallet med en värnpliktsarmé.

Cwejman konstatera mera krasst att det inte finns tillräckligt många i Sverige som vill ta jobb som militärer. Han menar att rekryteringsproblemet måste lösas men verkar inte se obligatorisk mönstring och värnplikt som ett alternativ utan vill ha frivillighet. Visserligen anser han att ett nytt systemet behövs, men är inte säker på att obligatorisk mönstring är svaret.

Att folk inte vill bli soldater är naturligtvis något som i grunden är bra men samtidigt behöver Sverige antagligen ett försvar av något slag (detta sagt även om det finns länder som inte har nåt förvar såsom Costa Rica). Värnplikt är då en rimlig kompromiss mellan olika behov.

Mönstring och värnplikt kan också användas till mycket mer än bara militärtjänst, det kan användas för samhällstjänst. Det är också så återinförd värnplikt borde hanteras. Inget tvång för någon att göra militärtjänst och det är på den lilla punkten som Cwejman och jag är överens, men i övrigt är vi det inte.

Min syn på återinförd mönstring och värnplikt är att alla måste göra nån form av samhällstjänst, inom exempelvis vården, skolan, förskolan, brandkåren, militären och polisen. Var någon gör samhällstjänsten får var och en välja själv.

Använd på det sättet blir återinförd mönstring till nytta för samhället på många sätt. Social interaktion emellan olika samhällsgrupper ökar. Har du själv eller nån kompis gjort värnplikten som brandman blir du och dina kompisar mindre benägna att kasta sten på brandkåren osv. Personer från olika klasser måste samverka och interagera. En ung överklassperson som får känna på hur det är att arbeta som städare inom vården får en inblick i hur det är att vara arbetarklass i Sverige osv. Sådant är bra och det kan till viss del uppnås med allmän värnplikt för alla unga svenska medborgare oavsett kön och bakgrund.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Olof Larsson

    ”Social interaktion emellan olika samhällsgrupper ökar.”

    Jag, som gjorde värnplikten under invasionsförsvarets tid då vi kunde mobilisera 700 000 man, skulle absolut inte vilja ha min tjänstgöring ogjord. En bieffekt, som tappades bort när värnplikten försvann, var just att under en period (vanligen 7.5 eller 10 månader) ”tvingas” att nära umgås och samverka med personer man annars aldrig skulle ha interagerat med. Att på detta sätt samverka med individer ur olika samhällsgrupper men också med andra personlighetstyper gav mig något som – när jag ser tillbaka – varit till stor nytta för mig.

    • Precis. Jag är ju epileptiker så jag har inte gjort någon värnplikt men det är ändå så att jag utan problem kan förstå denna aspekt av värnplikten.

  • Ett problem med frivillig värnplikt är att antagligen bara stridspittar skulle anmäla sig. Och då har vi samma snedrekrytering som idag. Det är nog bra att vanliga fredliga människor också lär sig döda.

    • Nej, Jag menar inte anmälan. Jag menar att alla mönstrar och tas ut till olika typ av tjänst. Den som sen vill ha vapenfri tjänst (vård, brandkår osv) får sen byta. Dvs ungefär som förr men skillnaden att det finns många fler vapenfria tjänster, både i den ursprungliga uttagningen och för de som sen vill ha vapenfri tjänst. Men alla kommer säkert inte att få exakt vad de vill ändå. Men det är ju lite av vitsen.