Lundapolitiker frikänns från åtal för uppvigling

Lunds tingsrätt har frikänt Hanna Gunnarsson, vänsterpartipolitiker i Lund, som åtalats för uppvigling genom att på Twitter uppmana att riva ner, förstöra och klistra över affischer som Sverigedemokraterna låtit sätta upp i Stockholms tunnelbana. Politikern anses i domen i och för sig ha gjort sig skyldig till uppvigling men eftersom gärningen bedöms som ringa frikänns hon från brott.

Det var under valrörelsen 2015 som Hanna Gunnarsson på Twitter skickade ut ett meddelande som innehöll en länk till en artikel om Sverigedemokraternas affischkampanj i Stockholms tunnelbana. I meddelandet skrev politikern ”Riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta i morgon”.

Politikern åtalades för uppvigling genom att ha uppmanat till brottet skadegörelse i ett meddelande riktat till allmänheten. Hon har förnekat att hon gjort något brottsligt och gjort gällande att hennes meddelande endast var en åsiktsyttring och inte en uppmaning att begå brott. I andra hand har hon menat att det hon gjort varit ett sådant ringa fall av uppvigling som inte är straffbar.

Tingsrätten ansåg att meddelandet utgjorde en uppmaning till andra att begå brott genom att förstöra valaffischer. Även om politikerns syfte med meddelandet, som hon påstått, främst var att skapa opinion mot budskapet i affischerna, måste hon ha insett risken för att det uppfattades som en uppmaning att förstöra dem. Hon har enligt tingsrätten varit likgiltig inför att meddelandet av många måste ha uppfattats på det sättet och därför gjort sig skyldig till uppvigling.

I ringa fall är uppvigling inte straffbart. Vid bedömningen av om det är fråga om ett ringa fall ska domstolen bl.a. beakta hur allvarligt brottet är som meddelandet uppmanar till, hur stor risken är för att uppmaningen följs och om syftet med uppmaningen varit att bilda opinion eller uttrycka en åsikt. Vid en samlad bedömning har tingsrätten kommit fram till att uppviglingen i detta fall är att anse som ringa och därför inte är straffbar.

Domen kommer sannolikt inte att överklagas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Sebbe Persson

  På sitt sätt en helt rimlig dom … MEN är väl samtidigt ett ”carte blanche” till SD-nissarna att agera på samma sätt. För mig är detta ett ganska barnsligt sätt att bedriva politik på.

  • Domen är rimlig. Jag ser det mest som klantighet att skriva sånt där vem som helst kan läsa.

   • Sebbe Persson

    Som enskild handling är förstås nedrivandet eller nedpinkandet av varje jävla SD-affisch en god gärning (hade det hjälpt skulle jag gärna ägnat hela min fritid åt det). Problemet är bara att konsekvensen går i motsatt riktning då det ger de förbannade SD-nissarna gratisargument om ”elakheten” hos motståndarna, som kan pekas ut som fega och utan förmåga att komma med sakargument.

    Verklighetens praktik visar att strategin att möta SD, allt sedan de stack upp sina fula trynen ur dyngan, varit totalt misslyckad. Vi har snart ett neo-facistiskt parti på 20 procent och då hjälper det för helvete inte att riva ned några jävla affischer. Det är direkt kontraproduktivt vilket SD:s tillväxt tydligt visar. Låt istället affischerna hänga kvar och peka med sakargument på deras rasistiska och fascistoida innehåll. Låt de människofientliga budskapen bli sin egen bumerang och träffa rassarna på deras mest känsliga punkter.