Vänstern och sociala medier

Rött Forum är en serie arrangemang eller möten som i huvudsak ordnas av Socialistiska Partiet. Nu är det tänkt att ordna ett forum om sociala medier med rubriken ”Digitalt Forum 2017 – hur skapar vi vänsterhegonomi på nätet & i debatten?”. Det märkliga är att arrangörerna, dvs bl.a. det parti jag själ är medlem i, inte haft kontakt med flera av  de mest framgångsrika vänsterkrafterna i sociala medier.

Föreläsare är Mathias Wåg från Researchgruppen, Jonas Karlsson som jag inte har en aning om vem det är och en person som företräder en icke-socialistisk organisation, dvs som inte är vänster alls, Maria Starck från Feministiskt Initiativ. Mathias Wåg är självklart ett rimligt val på föreläsare, men de två andra är ur vänstersynpunkt ointressanta.

ETC är den överlägset mest framgångsrika sajten i sociala medier och borde naturligtvis vara med i en panel om social medier. ETC har fokus på papperstidningar, men deras webbsajt har 200 000 läsare per vecka vilket är nästan 10 gånger fler än den nästa största sajten, denna sajt, som har omkring 25 000 läsare per vecka (antalet har ökat kraftigt den senaste månaden).

Med sociala medier menas facebook, Twitter, bloggosfären, Instagram med mera. På facebook fins det fler framgångsrika vänsterinitiativ med stor räckvidd som jag dock personligen har liten kunskap om då jag inte hänger på facebook så mycket. Men säkerligen hade några av dessa kunnat vara intressanta. Twitter har jag ännu sämre kunskap om. När det gäller bloggar och webbnärvaro så finns bara två riktig framgångsrika sajter, min sajt och ETC.

Det stor problemet med vänstern på webben är att vänstern inte samverkar. De som skriver borde länka mer till varandra. Länkningar och unikt innehåll är centralt för att en sajt ska få hög Google-rank. Hög Google-rank är nödvändigt för att få många läsare. Alla som skriver borde använda wordpress, joomla, drupal eller nåt annat CMS (publiceringsssystem) och egen domän. Det ger bättre synlighet i Google-sökningar. Dessutom ska dessa publiceringsverktyg kompletteras med program för SEO (sökmotoroptimering).

Dessutom borde alla vänstersajter skriva mer om Sverige och svenska problem än om Syrien och andra delar av världen. Både jag och ETC fokuserar på Sverige. Det ger fler läsare. Alla måste också bestämma sig för vem de skriver. Jag skriver för mina gamla arbetskamrater på olika fabriker och både språk, form och innehåll avspeglar detta. Jag skriver om sådant vi skulle pratat om i fikarummen. Mina läsare är därför 70% män och 70% är utan högre utbildning än gymnasium. Sådant är lätt att få reda på genom Google Analytics och Alexa.

De grundläggande problemen vänsterfolk gör på webben är att de inte använder CMS:er, de skriver om frågor som intresserar vänstern men inte folk utanför den. De skriver om utlandet och inte om Sverige, de länkar inte till varandra, citerar inte varandra osv. Vidare finns det sajter som publicerar i pdf-format (ex. Marxistarkiv). Det är värdelöst, Google hittar inte den typen av dokument om många ska nås. Andra sajter har huvudsakligen artiklar bakom en betalvägg/inloggningsvägg (exempelvis Feministiskt Perspektiv). Värdelöst då det minskar Google-rank och inte syns i sökningar.

Här är länkar till några andra vänstersajter på webben:

Dessutom finns de olika vänsterpartiernas sajter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Jag räknar inte Putinvänliga och Assadvänliga sajter som vänster även om en del av dem kallar sig vänster.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

7 svar på “Vänstern och sociala medier”

  1. ”… de skriver om frågor som intresserar vänstern men inte folk utanför den.”

    Vilket väl beror på en dålig verklighetskontakt, gammalvänstern är fortfarande fast i ett odemokratiskt leninistiskt grundtänk medan den ”stora vänstern”, vänsterpartiet fokuserar på makten som sådan och dessutom är sällsynt dåliga på att dra några slutsatser av att partiet inte ens efter åtta år av ett jävla högerborgarstyre i val inte förmådde att öka med mer än nån jävla ynka tiondel.

    Vänstern av idag är förstenad, visionslös och orkeslös. Ur ett samhällsförändringsperspektiv är den helt marginaliserat och på gränsen till stendöd. Fy fan vad trött man blir.

    1. Ja, det är lite jobbigt. Jag skulle önska mer vänsterpopulism. Mer Sanders och Podemos. Mindre ansvarstagande och kompromisser.

  2. Nej, de är båda mycket mindre än min sajt enligt all tillgänglig statistik.. De drivs av olika personer, Romelsjö (jinge.se) är Assadkramare, Den räknar jag inte som vänster. Bilderblogg som drivs av Jinge är en mer normal blogg.

    1. Jag ser att professorsvänstern från 1968 har en precis spegelvänd åsikt. Vurmen för sovjetunionens välbeväpnade vänner i tredje världen upphör inte förrän denna generation tar ner skylten och checkar ut. Det gamla begreppet ”självkritik” verkar utsorterat. Eller så är det lämpligt endast för andra?

Kommentarer är stängda.