Ingen organiserad antifascist åtalad

23 nazister är fortsatt misstänkta för våldsamt upplopp efter deras försök till demonstration i Göteborg den 30 september. Utredningen mot dem är inte klar än. Däremot är utredningen mot 9 andra personer utan koppling till politiska miljöer på vänsterkanten klar:

– I första hand rör det sig om nio unga män som enligt min uppfattning gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp på bron utanför Liseberg, förklarar kammaråklagare Mats Ihlbom.

Han tillägger:
– Vissa av dem kommer också att ställas inför rätta för bland annat våld mot tjänsteman och brott mot lagen om maskeringsförbud.

I konstellationen finns misstänkta som påstås ha använt någon typ av stenslunga när de attackerat polis.

– Majoriteten av de här individerna är från Göteborgs förorter. De har, som jag förstått det, dragits till platsen eftersom det skulle kunna bli oroligheter. De tycks ha andra syften än att protestera mot NMR:s närvaro, säger Mats Ihlbom.

Nio av dem är alltså misstänkta för våldsamt upplopp utanför Liseberg. Några av dem är också åtalade för brott mot maskeringsförbudet och våld mot tjänsteman,

Det var också på samma sätt under kravallerna i Göteborg 2001. Flera av de dömda den gången var också personer utan politiska intressen. Däribland den numera mördade ledaren för Backagänget, Mohammed Selman, och nazisten Joakim Berg.

Utöver de nio finns det ytterligare två åtalade som är misstänkta för brott i andra sammanhang än utanför Liseberg.

Dessutom finns det ytterligare några som inte åtalats men misstänks för brott. En av dem dömdes också i samband med kravallerna i Göteborg 2001. Han, som idag är i 40-årsåldern, greps ihop med en annan man som uppges ha vänsteråsikter men inte är organiserad. De ska ha gripits med knivar, knogjärn och ägg. Mannen i 40-årsåldern kan sannolikt inte betraktas som helt psykiskt frisk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements