Operation Lynx – insats mot de kriminella gängen i Uppsala

Veckorna 5-7 har det genomförts fem riktade insatser i polisområde Uppsala och i region Stockholm under operation Lynx. Vid en presskonferens när insatsen presenterades i december förra året sa regionpolischefen Carin Götblad att det handlade om en långsiktig satsning mot grov och organiserad brottslighet och kriminella nätverk. Totalt har det genomförts 48 husrannsakningar inom ramen för satsningen mot grov och organiserad brottslighet. 53 personer har frihetsberövats för bland annat mord, grovt penningtvättsbrott, vapenbrott, grovt narkotikabrott och häleribrott.

– Viktiga åtgärder i flera pågående utredningar mot grova brott har genomförts. Beslagen av vapen och narkotika är mycket omfattande, säger Carin Götblad, regionpolischef, i ett pressmeddelande.

Förutom frihetsberövanden i pågående brottsutredningar har nya brott upptäckts under insatsdagarna. Bland annat har pistoler, en handgranat, en stor mängd misstänkt narkotika och en ansenlig mängd märkeskläder tagits i beslag. Nu kommer polisens utredningsarbete i ärendena att fortsätta med bland annat tekniska undersökningar av beslag, fortsatta förhör och genomgång av insamlat material för att säkra bevis.

– Jag är mycket nöjd med effekten av tillslagen och resultatet visar att den långsiktiga satsningen mot de kriminella närverken är helt rätt, säger Jale Poljarevius, kommenderingschef operation Lynx.

Insatsens resultat så här långt:

 • Frihetsberövade
  53 gripna varav 41 anhållna varav 8 häktats
 • Upptäckta brott
  11 narkotikabrott
  1 grovt narkotikabrott
  3 vapenbrott
  1 häleri
  1 brott mot lagen om explosiva varor
 • Beslagtaget gods
  6,3 kg hasch samt ecstasy, amfetamin och kokain
  Pistoler, magasin, pepparspray och en handgranat
  15 flyttkartonger med misstänkt stöldgods samt stort antal värdeföremål, klockor, smycken och accessoarer

Bakgrunden till att polisregion Mitt startade operation Lynx är att gängbrottsligheten i Uppsalaområdet ökat under de tre senaste åren. Antalet ärenden med grovt våld per capita har region Mitt idag samma nivå som i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Skjutningar, mord med skjutvapen och liknande händelser är vanligare i polisregion Mitt än i Göteborg. Under de sista två åren har regionen haft tre gånger så många mord som tidigare år, och skjutningar på offentliga platser har blivit vanligare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,