Att det finns fler fästingar har inget med klimatet att göra

Thomas Sterner skriver ledare i ETC Göteborg. Han är professor i miljöekonomi. Det gör honom uppenbarligen inte till en klok person som kan tänka logiskt. Inte alltid i alla fall. Han hittade i en tidigare ledare på ett klimatproblem som inte finns. Nu har han fått för sig att det finns fler fästingar på grund av klimatet. Det är faktiskt urbota dumt. Anledningen till att det finns fler fästingar är nämligen välkänt och har varit välkänt mycket länge. Det har inget med klimatet att göra.

Anledningen till att det finns fler fästingar är för att rådjursstammen i Sverige är enormt mycket större än vad den var en gång i tiden. När Sterner och jag var unga på 1960-talet fanns det ungefär 100 000 rådjur i Sverige. På 1990-talet fanns det 1 miljon, en mycket kraftig ökning skedde på 1990-talet på grund av att rävskabb slog ut rävbeståndet i Sverige i slutet av 1980-talet. Idag finns det kanske omkring 750 000 rådjur i Sverige. De har också börjat leva tätare inpå människor så mängden fästingar i människans närhet har följaktligen ökat mycket kraftigt.

Thomas Sterner som gärna vill knyta allt till klimatet är verkligen ute och cyklar. Han hittar på saker, han hittar samband som inte finns. En verklighet som inte finns.

Fästingar har blivit vanligare, djur (exempelvis minkar), turister och turisters djur sprider dem till alla möjliga platser, däribland små skär och kobbar i Bohuslän där Thomas Sterner lyckats få ett par fästingar. Jag brukar får ett par fästingar varje år. Det är inte värre än att få myggbett (en gång i tiden var det livsfarligt att få myggbett i göteborgstrakten). Borrelia har jag sannolikt haft och TBE går det att vaccinera sig mot. Så inte gör det mitt liv annorlunda på något sätt. Jag plockar kanske inte blommor, det har jag aldrig gjort, men svamp och bär fortsätter jag plocka som förut. På kalhyggen där det finns mycket hallon finns det också mycket fästingar. Rådjur, älgar och hjortar gillar att beta där. Men genom att klä sig rätt går det se till så en inte får några fästingar.

Att Sterner låter sig begränsas i sitt liv av förändringar i naturen är naturligtvis ett problem fö honom, men i verkligheten behöver det inte vara ett problem. Det beror dessutom inte alls på klimatet som han påstår. Att vara professor betyder uppenbarligen inte alltid att denne person är klok och smart. Thomas Sterner är det verkligen inte i detta sammanhang. Det är inte klimatet som gjort att det finns mer fästingar, det är att naturen blivit friskare med fler vilda djur. Men lite påverkan kan klimatet ändå ha. Rådjuren trivs bättre när det är lite varmare.

Att klimatet ställer till problem när det blir varmare har han också rätt, men vi behöver faktiskt inte skylla allt som vi tycker blir sämre på klimatet.

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.