Bauhaus – skolan som förstörde städer

Bauhaus var en skola för konsthantverk, formgivning och arkitektur i Tyskland 1919–1933. Bauhaus har haft stort inflytande på modern konst och arkitektur samt kan ses som en föregångare till funktionalismen. Skolans huvudsakliga inriktning var arkitekturutbildning, men den hade även avdelningar för utbildning inom konst.

Bauhaus grundades av Walter Gropius i Weimar år 1919. Skolan flyttades 1925 till Dessau och 1932 skedde en ny flytt till Berlin innan nazisterna tvingade den att stänga. Walter Gropius var skolans rektor 1919–1928; därefter var Adolf Meyer, Hannes Meyer och Ludwig Mies van der Rohe rektorer. Under den sistnämndes ledning minskad skolans fokus på sociala frågor och istället blev industriell design mer centralt. Lärarna var många dåtidens framstående konstnärer och arkitekter: Vasilij Kandinskij, László Moholy-Nagy, Paul Klee, Johannes Itten, Lyonel Feininger, Marcel Breuer, Oskar Schlemmer, Josef Albers, Herbert Bayer och Gunta Stölzl.

Arkitekterna som arbetade och gick på skolan hörde till de personer som lade grunden för de icke-fungerande och omänskliga modernistiska förorterna och städerna som finns i hela världen. De lade grunden för en stadsmässig katastrof, skapade många av världens fulaste hus, däribland de fula glasskyskraporna som invaderar alla världens städer. Fula och kantiga betonghus är också en skapelse där grunderna lades på Bauhaus.

På konstsidan var skolan inte så skadlig som på arkitektursidan. Men arkitekterna var en katastrof. Ludwig Mies van der Rohe har ritat väldigt många av de fulaste husen i världen och kan tävla med Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret) när det gäller social destruktivitet. Marcel Breuer brukar ofta nämnas ihop med Le Corbusier och det säger väl det mesta om honom.

Trots att Bauhaus alltså lade grunden för dagens icke-fungerande bilismanpassade städer så väljer ETC att fokusera på att nazisterna stängde skolan. Det är verkligen uselt. Bara för att nazisterna var emot något måste det inte betyda att det är bra. Bauhaus lade grunden till dagens usla och ideologiska arkitekturutbildning vilket innebär att vi idag nästan bara har arkitekter som ritar fula hus som de flesta människor inte gillar. Det handlar om att de vill ha nyhet för nyhetens skull och allt gammal ska därför förskastas:

Bauhausarkitekturen utmärker sig genom att vara funktionalistisk med en genomgående känsla för geometri. Det är en avskalad stil som strävar efter en perfekt balans mellan symmetri och asymmetri där det inte finns plats för onödiga utsmyckningar. De geometriska formerna och hur de samspelar är konst nog i sig utan att det ska behövas snickarglädje eller ornament. Bauhaus var också väldigt inspirerade av (och inspirerade) både modernism och futurismen. Man såg gärna industrialismen som en förebild, där tåg, flyg och båtar fick stå för inspirationen i form av en ohindrad framåtskridande kraft. Armerad betong och rått stål är vanligt förekommande inslag i Bauhausarkitekturen. Idealet var modernt, och allt det gamla skulle förkastas.

Der handlar inte om funktion och inte om skönhet utan bara om att gammalt ska bort och nytt ska in. Inte om att saker ska göras bättre utan att de ska göras för att det inte gjorts förut. En jakt på nyhet och unicitet. Men ingen jakt på kvalitet och ingen tanke på att folk ska trivas och tycka det är vackert. De tycker till och med att det hade varit bra att riva Gamla stan i Stockholm som Le Corbusier föreslog:

Bauhausskolan var också känd för sin radikalitet. Ett svenskt exempel på det är den kände arkitekten Le Corbusier som föreslog att Stockholm i sitt moderniseringsarbete skulle riva Gamla Stan, en tanke som om den hade realiserats hade skapat en helt annan känsla i huvudstadens stadskärna.

För mig är det ytterst märkligt att ETC hyllar denna stadsförstörande skola och den fulhet som skolan var med och skapade. Var de får idén om rivna klassbarriärer ifrån är för mig också helt obegripligt. Samma idéer förs fram av Ulrika Stahre i Aftonbladet. Konstigt. Skolans arkitekter höre till dem skapade grunderna för dagens segregation. Dessutom är idéerna klimatfientliga och miljöförstörande. Bilism och betong. Bland det sämsta som finns för klimatet. Varken Stahre i Aftonbladet eller skribenten i ETC låtsas om de negativa följderna av Bauhaus verksamhet.

Läs också: 1900-talets arkitektur som en sekt

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!