Per Sydvik och GP vilseleder om fest i Bergsjön

Polisen gjorde igår en razzia mot en fest i Bergsjön som ordnades av ett vattenpipecafé. Vattenpipecafét ligger i Gamlestaden och enligt Miljöförvaltningen pågår olaglig tobaksrökning på cafét som drivs av en förening. Miljöförvaltningen begärde därför nyligen att ett vite på 30 000 kronor skulle dömas ut. Men föreningen lades ner och idag drivs verksamheten av en ny förening. Det ledde till att förvaltningsrätten avskrev ärendet. Ordföranden i den tidigare föreningen var dömd för grovt vapenbrott.

Nu har den nya föreningen ordnat fest i en lokal i Bergsjön. I GP framstår det som om festen hålls i en kyrka. Först precis i slutet av artikeln framgår det att det inte länge är en kyrkolokal. GP:s artikel som skrivits av per Sydvik är därför klart vilseledande och jag kan inte se nån annan anledning till det. Artikeln är skriven på ett sätt som smutskastar invandrare och sprider falska uppgifter och syrianer. Det är en artikel handlar i stort sett bara om den syrisk-ortodoxa kyrkan i Bergsjön som inte äger lokalen, inte ordnat festen och inte alls har med polisens razzia att göra. Det är som om kristna ordnat en fest i en lokal som tidigare var en synagoga och sen handlar artikeln bara om judar. Sådant kallas faktiskt rasism.

Varför polisen gjort en razzia mot den aktuella festen framgår däremot inte. Vilka lagar har det brutits mot? En förening får ju ordna fester för medlemmar om de vill. Med de villkor som de bestämmer. Om medlemmar har med sig egen alkohol men betalar för maten är det ju knappast nåt olagligt. Så vad är det olagliga med festen? Har den varit öppen för alla? Då kan det förstås vara tillståndspliktigt eftersom det är en offentlig tillställning. Men det är sällan nån söker tillstånd för den typen av fest och polisen bryr sig aldrig. Har de sålt alkohol? Det är förstås tillståndspliktigt men polisen bryr sig sällan om sånt heller om det sker i ett slutet sällskap. Sådant händer ju på många 50-årsfester, bröllop och liknande. I det här fallet är dock alkohol sannolikt inte problemet. Har de sålt tobak? Fast det narkotikaförsäljning på festen? Handlar det om svarta inkomster? Olaglig näringsverksamhet? På polisens hemsida saknas information om insatsen.

Ärligt sagt verkar polisens razzia mot festen något märklig och det är lätt att tro att razzian bara genomförts för att festen ordnats av invandrare. Om det är så handlar det om en rent rasistisk anledning till razzian. Sådant skapar inte direkt förtroende för polisen.

GP vet inte varför razzian görs och därför publicerar de en helt ovidkommande artikel om en kyrka som inte har med festen att göra. Det är smutskastning och rasism. Dessutom oseriöst och spridning av falska nyheter. Polisen genomför en razzia av okänd anledning men det skulle kunna vara rasistiskt motiverat.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!