Föreningen Skydda skogen lever i en fantasivärld

Robert Svensson, medlem i en föreningen med namnet Skydda Skogen, har skrivit en debattartikel i tidningen ETC. Det är en artikel som svävar i det blå, helt utan markkontakt. Han påstår att Sverige aldrig haft så lite skog som nu. Vilket naturligtvis är dumheter. Ett helt lögnaktigt påstående.

Sen 1920-talet har skogsarealen i Sverige fördubblats. För 100 år sen fanns i princip ingen som helst skog i Bohuslän. Alla bergen vara kala. Sillperioden på 1700-talet då skogen avverkades för att användas som bränsle i trankokerierna, vedbehovet i hemmen samt intensivt bete gjorde att skogen försvann. Idag är landskapet täckt av planterad granskog och naturligt uppväxt lövskog såväl som rester av beteshagar med stora träd. I Småland ledde utvandringen på 1800-talet till att bygder som sent blivit uppodlad, med mager jord och dålig avkastning, avfolkades. Marken planterades med granskog eller växte igen naturligt med lövskog. I andra delar av Sverige var risken för att skogen skulle försvinna så stor att järnbrukens uttag av skog för träkolstillverkning vara kraftigt reglerad av staten.

Att den biologiska mångfalden i Sverige kanske minskat beror inte heller på de stora granplanteringarna  som Robert Svensson påstår utan på att jordbruket och betesdjuren försvunnit. Utan betesdjur inget öppet landskap. Beteshagar är den biologiskt rikaste biotopen som finns i Sverige. Betad skog är också en biotop med höga naturvärden. Jordbrukets försvinnande är därför den viktigaste anledningen till att skogen brett ut sig de senaste 100 åren. Jordbruket i stora delar av Sverige har avvecklats. Det finns bara kvar i de områden som har bäst förutsättningar.

Jag gillar inte heller det storskaliga skogsbruket med kalhyggen och tycker att skogsbruk skulle kunna bedrivas på ett skonsammare sätt. Men det avverkas faktiskt mindre än tillväxten i de svenska skogarna. Och skogsavverkning är inte det stora problemet när det gäller minskad biologisk mångfald. Det är istället minskningen av jordbruket och antalet betesdjur.

Slutligen, några större mängder naturlig skog har det det inte funnits i Sverige de senaste 100-200 åren. Granskogen i södra Sverige är planterad, skogen i Bergslagen har varit brukad sen medeltiden och är en produkt av människan. Många sumpskogar och andra typer av skogar i södra Sverige har uppstått efter att torvtäkt upphörde när folk inte längre behövde bränsle på grund av oljepannor och el. De flesta skogar som finns idag är ett resultat av människans aktiviteter. Även de skogar som har höga naturvärden är i allmänhet ett resultat av människans verksamhet. Renbete, träkolstillverkning, sågning, vedeldning, boskapsbete, gran- och tallplantering, jordbruk, nedlagda jordbruk, torvtäkt, nedlagd torvtäkt, eldningsolja, elektricitet, lagstiftning, papperstillverkning osv.

Det är uppenbart att Robert Svensson och Skydda skogen lever i en fantasivärld. Men de har rätt om biobränsle. Det är i det stora hela inget fungerande alternativ till fossilt bränsle. Och det finns stor anledning att skydda skogar med höga naturvärden och inte avverka dem. Där har Skydda Skogen också helt rätt. Men det finns ingen anledning att fara med falska uppgifter och en falsk verklighetsbeskrivning för att uppnå det. Ändå så gör Robert Svensson just det.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.