I Göteborg återfinns den högsta andelen människor som utsatts för brott i centrala Göteborg. I polisområde Göteborg City (stadsdelnämndsområdena Majorna-Linné och Centrum) är antal utsatta högst i hela västra Sverige oavsett om vi tittar på egendomsbrott (stöld, inbrott etc) eller brott mot person (personrån, misshandel, sexualbrott etc). Detta enligt Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) från Brå som nu analyserats på kommun- och polisområdesnivå.
Om vi ser på stadsdelsnämndsområde så är boende i Lundby stadsdelsnämndsområde mest utsatta för brott mot person medan boende i Majorna-Linné är mest utsatta för egendomsbrott. På alla sätt och vis förefaller centrala delar av Göteborg ha mer brottslighet i förhållande till befolkningen än de så kallade utsatta områdena.
Utsatthet för brott mot enskild person per stadsdelsnämndområde eller kommun i Storgöteborg 2016-2017, stadsdelsnämnd, utsatthet i %
- Lundby, 34,4
- Östra Göteborg, 32,9
- Centrum 31,9
- Majorna-Linné, 31,8
- Askim-Frölunda-Högsbo 30,3
- Partille, 28,9
- Örgryte-Härlanda, 28,6
- Ale, 27,7
- Öckerö, 27,4
- Härryda, 27,3%
Utsatthet för egendomsbrott per stadsdelsnämndområde eller kommun i Storgöteborg 2016-2017, stadsdelsnämnd, utsatthet i %
- Majorna-Linné, 18,5
- Lundby, 18,3
- Centrum, 17,9
- Östra Göteborg, 16,3
- Angered 15,5
- Örgryte-Härlanda, 15,2
- Mölndal, 14,1
- Västra Göteborg, 14,0
- Härryda, 13,5
- Partille, 13,4
Däremot är det annorlunda med upplevd trygghet. Störst problem med tryggheten finns i stadsdelsnämndsområde Östra Göteborg (innefattar Gamlestaden, Utby, Bergsjön, Kortedala etc) och lägst i Majorna-Linné. När det gäller polisområden så är otryggheten värst i polisområde Hisingen (stadsdelsnämndsområdena Norra Hisingen, Lundby, Västra Hisingen samt Öckerö kommun) och minst i polisområde Göteborg City. Där brottsligheten är störst är den upplevda tryggheten högst.
Eftersom media hela tiden fokuserar på brottsligheten och gängen i förorterna är det sannolikt att media skapar en del av den upplevda otryggheten genom att förmedlar en falsk bild av verkligheten och av var risken är störst att drabbas av brott. Otryggheten är mycket trots att brottsligheten är lägre eller på samma nivå som inne i staden. Denna otrygghet saknar fog (anledning) om vi utgår från den verkliga brottsligheten.
En annan bidragande orsak till upplevd otrygghet är hur förorterna är byggda. Höga hus med stora ytor emellan vilket omöjliggör social kontroll och skapar otrygghet. Hållplatser för spårvagnar och bussar ligger också isolerat vilket även det skapar otrygghet. Miljön som sådan skapar helt enkelt otrygghet medan innerstadsmiljöerna bidrar till trygghet.
Otrygghet vid utevistelse på kvällen per stadsdelsnämndsområde 2016-2017, stadsdelsnämndsområde eller kommun, andel i %
- Östra Göteborg, 48
- Angered, 42
- Västra Göteborg, 37
- Lundby, 34
- Västra Hisingen, 33
- Askim-Frölunda-Högsbo, 30
- Norra Hisingen, 29
- Ale, 28
- Partille, 27
- Centrum, 26
Förtroendet för rättsväsendet (polis, åklagare, domstolar och kriminalvård) är störst i stadsdelsnämndsområde Centrum och lägst i stadsdelsnämndsområde Angered. Detta kan mycket väl avspegla en praktik hos polisen som är rasistisk. Där många invandrare bor är förtroendet för polisen lägre. Eller så handlar det om klass. Arbetarklassen litar inte på samhällets rättsväsen. Kanske båda delarna.
En överväldigande del av människorna i Göteborg (cirka 80% förutom i centrala Göteborg där det är under 70%) tror dessutom att brottsligheten ökat kraftigt. Deras verklighetsuppfattning är med andra ord helt skev då brottsligheten minskat sen 1990-talet. Även här bidrar sannolikt media med en falsk verklighetsbild.
I centrala Göteborg där brottsligheten är störst har folk bäst koll på verkligheten men ändå en felaktig uppfattning om utvecklingen när det gäller brottslighet. Det är också i Centrum, Majorna-Linné och Lundby som folk är minst oroliga för utvecklingen, lite över 30% säger att de är oroliga jämfört med cirka 40-50% i resten av Göteborgsområdet.
Läs mer:
- Våldet i förorterna är en nationell myt
- Den värsta stadsdelen i Göteborg
- Inget nytt i polisens rapport om utsatta områden
- Liten och minskande brottslighet i Göteborgs förorter
- I Göteborg minskar brottsligheten
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.