Bra om solceller i ETC

Johan Ehrenberg har i en ledare i ETC föreslagit förändringar av svenska energipolitik för att se till att fler solceller installeras. Solceller är utan tvekan ett av de klimatvänligaste sätten att producera el. Dessutom gynnar det småskalighet vilket är bra ur demokratisk synpunkt. Hans förslag är ganska enkla:

• Ta bort regeln om att företag bara får äga 255 kW solceller innan det beskattas. Det är en regel som fjärrvärmebolagen lyckades kuppa igenom i energiöverenskommelsen. Det enda motivet för regeln är att fjärrvärmeproducenter förlorar pengar om stora anläggningar gör egen solel på sommaren.

• Ta bort solcellsbidrag och ersätt det med momsfrihet för solcellsutrustning och montering. Det här gynnar löntagare direkt men stör inte företag (företag drar ju redan av momskostnader mot momsintäkter). Förslaget innebär minskad byråkrati.

• Låt människor och företag flytta sin solel utan att tvingas sälja den till andra. Den som har solceller på sitt fritidshus ska kunna flytta den till konsumtionen i staden. Det skulle också göra det möjligt att bygga stora kooperativa solcellsparker som många kan äga andelar i. Även småföretag. På samma sätt kan en fastighetsägare flytta el från det tak som ger mest till de hus som har sämre förutsättningar (oftast skugga).

• Ta bort den märkliga regeln som säger att man bara får producera så mycket el som man konsumerar på helåret som privatperson. Det är ju rent kontraproduktivt. De enda som tjänar på denna regel är nätbolagen som idag tvingar husägaren att betala en extra avgift om denne producerar mer el än den konsumerar.

• Inför en regel om att alla offentliga byggnader där det passar, ska producera solel. Och inför krav på soltak för att få bygga framöver. Den trögaste parten är nämligen byggbolagen som idag bromsar solceller av inget annat skäl än tröghet. Det är mycket billigare att sätta solceller på tak när huset byggs, än att göra det senare.

• Ge hyresgäster rätt att låna taket hos andra om fastighetsägaren inte lånar ut det egna.

• Ge SBAB, den statliga banken, uppdrag att ge bra lån till de privatpersoner som vill installera solceller.

Flera av dessa förslag är för mig självklara och om det hade varit möjligt att producera mer el än vad som konsumeras samt att flytta elen hade sommarhuset också haft solpaneler på taket och inte bara åretruntvillan i stan. Helt klart hade installationstakten för solel ökat rejält om de förslag Ehrenberg för fram genomförts.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!