Känd advokat skjuten

En relativt känd svensk advokat, Henrik Olsson Lilja, sköts i närheten av sin bostad på Kungsholmen idag vid niotiden på morgonen. Enligt vittnen ska flera skott av ha avlossats. När polisen kom till platsen hittade de en skottskadad man. Han fördes till sjukhus med ambulans. Flera personer har tagits in till förhör men ingen är enligt DN ännu misstänkt för mordförsöket. I Expressen uppges dock att en kvinnlig jurist gripits som misstänkt för inblandning. Hon ska tidigare fått kontaktförbud i förhållande till Olsson Lilja och är dömd för mindre brott. Vittnen pekar dock ut skytten som varande en man.

Enligt polisen kan de i nuläget inte se några kopplingar till organiserad brottslighet eller till hans arbete. Olsson Lilja har enligt DN uppgett att han haft en hotbild mot sig. Han ska vid flera tillfällen anmält en person och ansökt om besöksförbud.

Om det inte har med hans arbete som advokat att göra så bör det vara kopplat till privatlivet. Ett relationsrelaterat våldsdåd med andra ord. Om nu uppgifterna från polisen och media stämmer.

Henrik Olsson Lilja arbetar uteslutande med brottmål och undervisar även advokater i straffrätt och retorik. Han är huvudansvarig för advokatsamfundets ekobrottsutbildning och återkommande författare i advokatsamfundets remissarbete. Han startade 2018 en egen advokatbyrå efter att i många år ha arbetat som delägare med advokat Peter Althin.