Vad folk upplever kan inte vara grunden för kriminalpolitiken

Faktum är att brottsligheten idag är lägre än den varit på mycket länge. Brottsligheten som helhet har minskat sen 1990-talet. Även våldet och det dödliga våldet har minskat, men mest har bilstölderna och bilinbrotten minskat. Vi har idag lägre brottslighet och lägre våldsbrottslighet än på 1970-talet, 1980-talet och 1990-talet.

Sen 2013 har våldsbrottsligheten minskat i Göteborg. Det gänganknutna skjutvapenvåldet har också minskat sen dess och dessutom minskat kraftigt det senaste året. Brottsligheten går alltså ner. Att en del personer upplever att brottsligheten ökat är därmed ganska ointressant. Det har antagligen läst för mycket i vanliga tidningar där våldsbrottsligheten i stort sett alltid ökar oavsett hur verkligheten faktiskt ser ut.

Personliga upplevelser är alltid subjektiva och påverkade av allt möjligt. Det är idiotiskt att låt upplevelser styra kriminalpolitiken på det sätt som Günther Mårder, vd i Företagarna och Pontus Lindström, expert på trygghetsrelaterade frågor i Företagarna vill. Speciellt som upplevelserna inte stämmer med fakta och de föreslagna åtgärderna inte skulle påverka nånting. De två företrädarna för organisationen Företagarna sprider falska nyheter, felaktigheter och dumheter,.

Hårdare straff har noll effekt på brottsligheten. Tillträdesförbud skulle öka rasismen i samhället och drabba helt oskyldiga fattiga människor. Det skulle var ett steg mot ett fascistiskt förtryckar- och storebrorssamhälle som jag inte tror någon vill ha. Tullen kan redan idag ingripa om de tror att stöldgods förs ut ur landet. Påståendet om att de inte kan det är en så kallad falsk nyhet. Ordningsvakter bidrar sannolikt till ökat våld i samhället snarare än minskat våld. Det är ingen bra idé att öka antalet områden de får arbeta på, i och kring. Fler ordningsvakter är också ytterligare ett steg mot att fascistiskt övervakningssamhälle.

Läs mer: Polisens mjuka metoder är det som fungerar för att bekämpa brottslighet

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!