Ökar knivvåldet?

Media skriver allt mer om knivvåld och politiker gormar. Fenomenet är speciellt tydligt i Göteborg där skjutvapenvåldet i princip försvunnit. För att kunna vidmakthålla lögnen om den ständigt ökande brottsligheten och det ständigt ökande våldet har media därför börjat skriva om knivvåld. Detta har lett till att politiker börjat yla om det ökande knivvåldet. Vilket är lika dumt som alla gormande om den ökande brottsligheten. Knivvåldet är inte vanligare idag än på 1990-talet.

Antalet knivmord var lägre under den första halvan det första decenniet på 2000-talet och lägre än under åren 2010-2014. Sen 2014 har det därför varit en viss ökning, men nivåerna är alltså inte högre på 1990-talet så sett över lång tid finns det ingen ökning av dödligt knivvåld. Naturligtvis är allt knivvåld oacceptabelt, men det är varken ett nytt eller ett ökande problem. Knivmord har alltid varit det vanligaste i Sverige.

Knivvåldet har alltså inte ökat. Det är skjutvapenvåldet som minskat det sista året och i Göteborgs fall sen 2013. Detta efter att skjutvapenvåldet i Sverige ökat sen ungefär 2005 efter att ha minskat sen omkring 2000 (det värsta året nånsin i Göteborg vad det gäller skjutvapenmord var år 2000)

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!