Skjutningarna har upphört så då måste media skriva om knivskärningar

I Göteborg har skjutningarna i stort sett försvunnit helt. Endast en person har skjutits ihjäl under 2019 och antalet skottlossningar utan skadade eller med skadade och ingen dödad har minskat mycket kraftigt. Men medialogiken gör att GP, GT och andra mediejättar inte vill beskriva det som att brottsligheten blivit mindre. Visserligen har brottsligheten minskat i snart 30 år förutom i media där den alltid ökar.

För att det inte ska framstå som om saker och ting blivit bättre har media därför börjat skriva om knivmord. För ett par år sen orsakade knivmord inga rubriker, men nu i avsaknad av skjutvapenmord och bomber så uppmärksammas knivmorden. Knivmord har dock alltid varit den vanligaste sortens mord och så är det fortfarande. Knivmord har stor koppling till alkoholbruk och även en viss koppling till drogmissbruk. I jämförelse med 2018 kan det mycket väl vara så att antalet knivmord ökat i Göteborg, det kan till och med vara så att det totala antalet mord inte minskat eller bara minskat lite och fortfarande ligger på samma nivå som 2017 och 2018. Men antalet skjutvapenmord har minskat. Antalet sprängningar som också ökat den senaste 10-årsperioden  precis som skjutvapenmorden tycks också ha minskat i år.

Det mesta tyder på att situationen när det gäller dödligt våld blivit bättre i Göteborg. När det gäller det gängrelaterade våldet har det minskat kraftigt.

Men media framställer det som om inget hänt och som om brottsligheten bara ökar. I media har brottsligheten ökat under hela mitt 60-åriga liv. I verkligheten ökade brottsligheten de första 30-35 åren av mitt liv medan den minskat de senaste 25-30 åren. När det gäller just brottsligheten är media därför en mycket dålig informationskälla. Den bild gammelmedia presenterar när det gäller brottsligheten är helt enkelt felaktig. Ta bara en sån sak som att det dödliga våldet inte ökat på 270 år i Sverige, sen mitten av 1700-talet, utan legat still. Hur många gånger har ni lästa om det i gammelmedia?

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!