Alla skjutningar i Malmö sedan 2018 har på ett eller annat sätt koppling till de telefonbedrägerier mot äldre som sker över hela Sverige, så kallad vishing. Vishing innebär att de drabbade, som ofta är äldre personer, rings upp av bedragare som påstår sig företräda personens bank och vill ha tillgång till olika bankkoder. Syftet är att lura till sig pengar. De uppringda personerna luras att lämna ifrån sig en svarskod från en bankdosa eller logga in på mobilt bank-id under samtalet.
Sedan 2017 har äldre svenskar lurats på 300 miljoner kronor och bara i Malmö har fyra nätverk som sysslar med äldrebedrägerier avslöjats. Bedrägerierna beskrivs som en basinkomst för kriminella.
Polisen menar att alla skjutningar i Malmö sedan 2018 på ett eller annat sätt har koppling in i vishingbedrägerierna. Det är inte speciellt förvånande, sen länge är det känt att Malmö är centrum för bedrägeribrottsligheten i Sverige på samma sätt som Stockholm länge vara centrum för värdetransportrånsbrottslighet. Redan för många år sen var Malmö centrum för de så kallade fakturabedrägerierna som i flera fall hade koppling till det kriminella gäng som kallades M-falangen.
Nätverken är uppbyggda som företag. I toppen finns huvudmännen, men det är inte de som ringer upp hemma hos de äldre. De har varken det rätta språkbruket eller den sociala förmågan. Enligt polisen har huvudmännen däremot djupa försänkningar till grov kriminalitet och sysslar med grova brott som utpressning, mord, mordförsök och grova narkotikabrott. Det handlar om organiserad brottslighet, så kallad gängkriminalitet.
De som ringer har istället ofta bakgrund i callcenterverksamhet. De är vana vid att hantera personer i telefon. De kriminella nätverken knyter också till sig ett stort antal målvakter, oftast unga personer som inte är insatta i brottsplanen. De är mottagare av pengarna, tar ut dem från banken och ger dem till de ofta tungt kriminella huvudmännen.
I Malmö dömdes förra året 51 personer i två olika nätverk för den här typen av brott, så kallad vishing, och ytterligare två stora härvor håller på att klaras upp.
Nära 40 personer dömdes i januari av Malmö tingsrätt för delaktighet i det som beskrivs som den hittills största bedrägerihärvan med e-legitimation. Äldre personer som annonserat på Blocket blev uppringda från personer som att den ville betala för varan. Brottsoffren ringdes sedan upp av en person som sa sig komma från säkerhetsavdelningen på banken. Genom att de äldre använde sig e-legitimation kunde bedragarna ta kontroll över offrens bankkonton. De genomförde minst 25 bedrägerier och kom åt 3 miljoner kronor. Telefonavlyssning sågs som avgörande bevisning vid tingsrättens bedömning. Tre huvudmän dömdes till fängelsestraff på två år och elva månader respektive två och ett halvt år. 31 andra personer dömdes till bland annat villkorlig dom och skadestånd för penningtvättsbrott.
I våras åtalades två män i 30-årsåldern. De åtalades för sammanlagt 15 bedrägeribrott där de båda lurat till sig cirka 200 000 kronor. De dömdes båda två i maj till fängelse i två år och två månader för brott mot 14 äldre.Tio personer utsattes enligt domen för fullbordat grovt bedrägeri och fyra för försök till grovt bedrägeri. Även några av männens medhjälpare döms. Två av dem har enligt Malmö tingsrätt gjort sig skyldiga till penningtvättsbrott och tre till penningtvättsförseelse.
I en annan utredning åtalades tre kvinnor och tre män för grova vishing-bedrägerier.
Tre personer dömdes till fängelse för bland annat bedrägeri och 15 personer dömdes för penningtvätt brott i olika omfattning i Linköpings tingsrätt i maj. Flera äldre personer hade då blivit av med sammanlagt cirka 700.000 kronor, och en av målsäganden lurades på över 550 000 kronor. Även blev lurade att på olika sätt använda sin e-legitimation så att gärningsmännen kunde komma åt deras pengar.
I början av juli dömdes 25 personer i ett stort bedrägerimål i Norrköping. Enligt domstolen har de två huvudmännen, som är i 20-årsåldern, ägnat sig åt så kallade vishingbedrägerier. 23 unga personer dömdes också för penningtvättsbrott. De flesta av dem är födda i slutet på 90-talet, och den yngsta är 16 år. De har agerat målvakter genom att ta emot pengaöverföringar till sina bankkonton. Sedan har de tagit ut pengarna kontant och lämnat över till andra med koppling till bedrägeriverksamheten. Det beror på att bedragarna inte vill att deras egna bankkonton ska kunna kopplas till brotten.
En annan liknande härva har rullats upp i Göteborg och Uppsala med över 100 åtalade. Även i flera åtal mot tungt kriminella i Göteborg förekommer liknande upplägg med målvakter som i äldrebedrägerierna för att ta hand om pengar som kan komma från bedrägerier men också från annan brottslighet.
Läs mer:
- Spelcafémorden – alla de skjutna tillhör Mekky-gruppen
- Gängland Malmö – Seved och Sofielund
- Gängland Malmö – Holma och Kroksbäck
- Spelmissbrukande guldhandlare spelade för 73 miljoner
- Guldhandlare åtalad för grov penningtvätt
- Åtal i stor penningtvätts- och bedrägerihärva
- Fängelsedom i stort mål om bedrägerier och penningtvättsbrott
- Åtal för grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott
- Åtal väckt i stort bedrägeriärende i Karlskrona
- Penningtvättsrättegången mot ”gängledaren” som aldrig borde ägt rum
- Åtal mot gängledare från Biskopsgården
- Åtal för ett stort antal grova bedrägerier
- 13 personer dömda för grova bedrägerier
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.