Växjö United – uppgjorda matcher, falska identiteter, bokföringsbrott och fiffel

Växjö United är en fotbollsklubb som numera är nedlagd. Klubben grundades 2004 av Mohamed Abdi Elmi som Sofstars FC som en del av verksamheten i Somaliska Ungdomsföreningen som också hade Abdi Elmi som en av grundarna. Sofstars FC startade enligt uppgifter i media som ett integrationsprojekt i stadsdelen Araby i Växjö och fick bidrag. Klubben bytte så småningom namn till Växjö United. Denna numera nedlagd klubb är just nu föremål för en omfattande polisutredning om bokföringsbrott, svarta pengar, människohandel, matchfixning med mera.

Enligt spelare som var med var det totalt kaos i klubben, det var ibland få som tränade, ibland jättemånga och det förekom att personer spelade under falsk identitet. Mohamed Abdi Elmi var ordförande i klubben och som det verkar egentligen den ende aktive och den ende medlemmen. Han drev samtidigt också en lång rad företag, ibland med bulvaner som ägare och med märkliga adresser. Gemensamt för flera av  företagen var att bokföring saknades. De har all gått i konkurs. En del av företagen har fått stora bidrag från bland annat arbetsförmedlingen, ett företag hela 21 miljoner kronor, ett annat bolag 6,4 miljoner. Bulvanerna var ibland fotbollsspelare som uppehöll sig på turistvisum i Sverige och spelade fotboll utan arbetstillstånd. Betalning verkar ha skett svart, rakt ur Abdi Elmis egen ficka. Det är sannolikt till sådana betalningar som bidragspengarna använts såväl som till privata utgifter. Han har även gått i personlig konkurs två gånger.

Dessutom verkar det som om spelare lurats till Sverige med falska löften om karriär och goda inkomster. Vem som betalar dem är ofta oklart och enligt polisen har de hittat spelare som kopplats till matchfixning i andra länder.

2016 samarbetade klubben med Kabugo Mansoor från Uganda. Mansoor har nära kopplingar till en fotbollsklubb i Kampala och rekryterade ugandiska spelare till Sverige. Polisen Växjö som utreder oegentligheterna i Växjö FC misstänker att allt inte gått rätt till i samband med flera av dessa spelare och deras flytt till Sverige.

Många spelare i Växjö United har lockats till Sverige genom bolaget Tiki Taka Football Development HB och deras Tiki Taka Academy. Det är en verksamhet som även försett många andra svenska klubbar med spelare. Tiki Taka startades av Tony Gustavsson, före detta tränare i Hammarby, och hans pappa Börje Gustavsson. Tony Gustavsson drog sig ur för ett par år sedan och idag är det en Tommy Lennart Johansson som istället är delägare. Annars är Tiki Taka Academy mest känt för att de haft framgångar i Gothia Cup med nigerianska spelare.

Tony Gustavssonsvar tidigare tränare i Tyresö FF, en skandalomsusad klubb som höll på att gå i konkurs.. När bolaget Tyresö Fotboll AB ansökte om företagsrekonstruktion satsade de enligt domen som föll 2015, i huvudsak på samarbete med en delstat i Nigeria som innebar att konkursbolaget skulle etablera en fotbollsakademi där. Verksamheten i Tiki Taka verkar märklig och enligt Gustavssons uttalanden i media får spelarna inget betalt utan de ska bara visa upp sig:

Spelarna som kommer hit, alla är här på turistvisum. Alltså får de inte tjäna pengar vitt i Sverige. Någon ska betala för deras uppehälle. Tycker du att ni har något ansvar för att detta sker på rätt sätt när ni kopplar ihop spelarna med svenska klubbar?

– Ja, det har vi. Jag är väl medveten om sjätte paragrafen, kapitel fyra i representationsbestämmelserna. Det följer vi. De kommer ju inte hit för att spela fotboll.

Inte?

– Nej, de kommer hit för att utvecklas.

Men vad är skillnaden?

– Ja det är en djävulsk skillnad. Att spela fotboll, då tar vi hit spelare för att de ska spela i en klubb. Det gör ju inte vi. Vi tar ju hit dem för att de ska utvecklas. De flesta åker hem.

Men jag förstår inte riktigt. Det var ju sju spelare i Växjö United som spelade hela säsongen tack vare ett avtal med er. Du menar att de inte är här för att spela fotboll?

– Nej, de är här för att utvecklas. Sedan om de under den tiden har sitt turistvisum tecknar ett avtal med en klubb för att spela, då blir det en helt annan sak. Det är inte avsikten. Vi har ett väldigt bra samarbete med svenska ambassaden i Nigeria. De vet mycket väl att killarna åker hit för att utvecklas på våra camper.

Men det var ju tre spelare som spelade matcher för IS Halmia förra året också.

– Aja. Men de flesta åker tillbaka efter utvecklingen på våra camper. Det är inte alls avsikten när de kommer hit.

Så ni som akademi tar hit spelare och placerar i fotbollsklubbar, men avsikten är inte att de ska spela fotboll?

– Nej. Vi tar hit dem på våra camper.

Men sedan har ni ju avtal med klubbar, där spelarna placeras ut?

– Några få.

Det verkar ärligt mycket underligt. Enligt uppgifter från Abdi Elmi lånade Växjö United spelare från Tiki Taka. Enligt uppgifter från personer aktiva i Växjö United fisk de betalt direkt i handen av Abdi Elmi.

2019 ska Växjö United ha börjat samarbeta med en brasiliansk tränare. Vad han egentligen är svårt att utröna men han tycks ta spelare till Sverige på sätt som liknar Tiki Takas verksamhet men kanske lite värre, mer tydligt olagligt och i vissa fall inget annat än rent lurendrejeri. Det har också avslöjats att flera av spelarna kommit till Sverige med falska identiteter och efter att Fotbollsförbundet meddelade att de skulle gör en id-kontroll på en match dök halva laget inte upp. Därefter lämnade klubben walk over i en annan match vilket inte är tillåtet. Dagen efter lämnade Växjölaget själva in en begäran om utträde ur serien enligt Svenska Fotbollförbundet. En tid senare, i juni 2019, uteslöts klubben från organisationen.

Mohamed Abdi Elmi förnekar att brottslighet skulle ha förekommit i klubben, förnekar svarta betalningar med mera.

Förutom att vara aktiv i Växjö United har Abdi Elmi också varit socialdemokratisk politiker. Han hoppade dock av 2015 efter en personlig konkurs  för att tre år senare starta ett nytt parti.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!